El Consell Comarcal de l'Alt Empordà i la Fundació Bancària 'la Caixa' han signat un conveni de col·laboració per a l'edició de la recerca 'Fer-se gran a l'Alt Empordà, proposta d'accions per a l'envelliment actiu'. Fruït d´aquest conveni és l´aportació de 1.500 euros per part de 'la Caixa'. Amb l'edició d'aquest estudi es disposarà d'un document que permetrà donar a conèixer els resultats d'aquesta la recerca, duta a terme en els darrers mesos entre els agents públics i privats a escala comarcal, i com a document de base en el procés participatiu que s'iniciarà tot seguit, per a acordar prioritats i recomanacions als ens locals per a l'envelliment actiu.

A la signatura del conveni van assistir-hi, entre altres, el gerent del Consell Comarcal, Josep Maria Marcé, i Jaume Morell, director de l´Àrea de Negoci de l'Alt Empordà i del Pla de l´Estany de Caixabank en representació de la Fundació Bancària 'la Caixa'. L'edició de l'estudi està prevista per aquesta tardor, després que s'hagi acabat d'analitzar i valorar totes les dades de la recerca.

Cal recordar que en el marc del Pla per a la Inclusió i la Cohesió Social de l'Alt Empordà 2013-2016 s'estan duent a terme diverses accions que tenen com a objectiu fomentar l'envelliment actiu. Aquest Pla és un instrument de planificació elaborat per l'àrea de Benestar del Consell Comarcal de l'Alt Empordà acordat amb els municipis de Roses, Castelló d'Empúries, l'Escala i la Jonquera i les més de 20 entitats socials que integren la Taula d'Inclusió Social de la comarca.

El president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Ferran Roquer, recorda que 'l'envelliment de la població a la comarca, com a tot el món occidental, és un procés irreversible que produirà canvis socials profunds en els propers anys en la nostra societat per als quals cal estar preparats tant des de les administracions públiques, com des de les empreses, les entitats i les institucions del tercer sector'. L'àrea de Benestar del Consell Comarcal de l'Alt Empordà té una línia de treball consolidada en aquest sentit, que s'ha fixat com a objectiu facilitar serveis i activitats de suport a l'envelliment actiu de les persones majors de 65 anys dels municipis de la comarca. En aquest sentit, Roquer remarca que 'aquesta acció cal incloure-la dins una de les prioritats de l'actual govern comarcal, que és la de lluitar contra l'exclusió social en tots els àmbits'.

Segons el tècnics, és rellevant tenir en compte com les generacions que entren en l'etapa de la vellesa comparteixen una característica comuna que és la de valorar extraordinàriament la capacitat d'envellir autònomament i de forma activa. Per primera vegada, el procés d'envelliment permet a les persones estendre l'horitzó cronològic de la seva vida i planificar projectes per a aquesta etapa.

Per als responsables d'aquesta recerca, l'entrada a la vellesa, a través de la jubilació, es comença a reconèixer com un moment en què és important introduir canvis en la vida, començar a desenvolupar nous projectes, cuidar la salut física i mental i gaudir d'iniciatives que no s'han pogut explorar en la vida adulta. Cada vegada més, la vellesa és una etapa vital que permet generar un procés sòlid d'autonomia que ajuda a viure d'acord amb les pròpies preferències, sense dependre d'altres, preservant la salut i els vincles efectius. Fer-se gran és, doncs, una nova etapa vital amb sentit i projecció a nivell individual però també a nivell social.

És en aquest marc de treball que el Consell Comarcal ha dut a terme durant al llarg del darrer any la recerca 'Fer-se gran a l'Alt Empordà. Proposta d'accions locals per a l'envelliment actiu' amb l'objectiu de conèixer les tendències d'envelliment en els propers 20 anys a la comarca i el seu impacte social, analitzar els nous reptes que aquest canvi social planteja als agents públics i privats a escala comarcal i local, promoure línies de treball actives per oferir millors serveis i recursos d'acord amb les necessitats de les persones grans.