L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i la regidora d'Ensenyament, Infància i Joventut, Mar Casas, han presentat aquest divendres al matí, a la Biblioteca Fages de Climent, els eixos en matèria de política educativa que s'ha fixat l'Ajuntament de la ciutat en vista als pròxims quatre anys. Entre les novetats més destacades, hi ha la creació d'un nou ajut per a la compra d'abonaments en trens de mitja distància, que se sumen als ja existents per a l'alta velocitat, adreçats a estudiants universitaris i alumnes d'estudis superiors de música, dansa o teatre a Girona o a Barcelona.

La campanya "Figueres et bonifica el tren!", iniciada el febrer de 2015 i que consisteix en el descompte d'un 30% en el preu dels abonaments en tren d'alta velocitat per a joves universitaris, va iniciar-se atenent un encàrrec directe de l'alcaldia. En el disseny de la campanya van intervenir-hi l'aleshores gerent de l'àrea de Serveis a les Persones (Xavi Díaz), l'aleshores regidor director de la mateixa àrea (Josep M Godoy), la tècnica d'administració general (Laura Vilanova), i el tècnic de Joventut, Ferran Campistol.

El beneficiari compra directament els bitllets a l'operador a preu normal i, dins del termini que dictaminin les bases, presenta els justificants i se li abona a posteriori la part proporcional acordada. Les bases són les següents: a part de ser estudiant universitari o bé cursar estudis superiors de teatre, música o dansa, cal estar matriculat de com a mínim 45 crèdits i estar empadronat a Figueres. Les edats dels beneficiaris són ara dels 18 als 22 anys, tot i que l'Ajuntament de Figueres es planteja, tal com ha explicat Mar Casas, ampliar aquesta franja dels 16 als 25 anys.

La bonificació que aporta l'Ajuntament de Figueres als estudiants que es desplacen en tren equival a un 30% de descompte amb la compra de la Targeta Plus 10 Estudiants pel que fa a l'alta velocitat i a un 30% de descompte en l'abonament mensual del tren de Mitja Distància.

La campanya

La campanya va iniciar-se a mitjans de gener de 2015 i va tenir un ampli seguiment tant mediàtic com a les xarxes socials. A més a més, va generar desenes de trucades i mails a l'Àrea de Serveis a les Persones que sol·licitaven informació i aclariments.

El nombre d'usuaris final entre l'1 de febrer i el 31 de juliol ha estat de 10. Cinc dels quals han comprat abonaments per anar a Girona i cinc per anar a Barcelona. El cost d'aquesta campanya durant aquest període ha estat 2.783,35 euros, dels quals 2.105,75 corresponen a descomptes efectuats sobre els abonaments i, la resta, 677,60, a les comissions que ha cobrat l'intermediari sobre les 92 operacions de compra.

Deu eixos fonamentals

La regidora d'Ensenyament ha parlat, en la roda de premsa, d'altres aspectes relacionats amb la seva àrea que tenen a veure amb "un model que té en compte tots els agents educatius i que ha d'abastar tota la vida; o sigui, dels 0 als 100 anys, partint de la importància clau que tenen les escoles i els instituts, incorporant les universitats, l'educació d'adults, les famílies i la pròpia ciutadania".

Aquest model s'estructura en deu línies marc fonamentals, que Mar Casas ha detallat:

1. Lluitar contra l'exclusió social (utilitzem-ho en positiu i parlem de treballar per a la promoció de la inclusió i la igualtat d'oportunitats).

2. Contribuir a construir una Figueres que promogui, des de la base, actituds de solidaritat, tolerància, respecte, interès pel bé comú, interès per l'entorn...

3. Potenciar l'educació en el lleure, esportiva i a través de les arts.

4. Reforçar l'educació dels 0 als 3 anys ajudant també les famílies en el seu desenvolupament d'habilitats parentals.

5. Donar protagonisme als nostres infants i joves com a ciutadans actius i escoltar-los tot parant atenció a les noves necessitats que van sorgint.

6. Contribuir a incrementar l'èxit educatiu i acadèmic de l'alumnat en totes les seves dimensions (personal, acadèmica, social, laboral...), així com reconèixer l'esforç per aconseguir-lo.

7. Lluitar contra l'absentisme i l'abandonament escolar i contribuir a millorar les condicions d'escolarització.

8. Treballar les transicions entre les etapes educatives i potenciar la formació continuada més enllà de la infància i la joventut.

9. Fomentar el compromís, la participació ciutadana i el sentiment de pertinença a la comunitat.

10. Millorar la presència i l'ús social de la llengua catalana com a eines de cohesió social respectant i valorant la diversitat.

Un nou espai per a la creació dels joves

Mar Casas s'ha felicitat que l'apropament de les àrees de Joventut de l'Ajuntament i el Consell Comarcal hagi permès crear i consolidar l'Oficina de Serveis a la Joventut (SEM) que hi ha a l'antic alberg. "Aquest equipament tan necessari i reivindicat per a la ciutat, obrirà en breu l'Espai Jove Creatiu: això és, al costat de buc insonoritzat, una sala d'assaig per a dansa, teatre i música", ha anunciat la regidora.

Motor de creixement

Per la seva banda, l'alcaldessa ha afirmat que "els principals reptes d'una ciutat educadora com Figueres passen per enfocar una bona part de la seva acció de govern en el 12% de la població, corresponent als infants i als joves de la ciutat". "L'educació és el motor del creixement i de la cohesió d'una ciutat", ha decretat Marta Felip.