Malgrat entrar ja en ple mes de setembre és inevitable que dia a dia encara vagin sortint més dades sobre el calorós estiu que es deixa enrere. Noves xifres rècord, aquesta vegada de la mà d'un estudi de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) que ha determinat que aquest ha estat l'estiu amb una onada de calor més llarga des del 1975. Ni més ni menys que 40 anys en què no s'havien registrat números tan elevats com els d'enguany.

Un total de 26 dies consecutius agrupats en un sol episodi i que lidera no només en quant a dies, sinó també referent a la durada màxima registrada des de fa molts anys, ja que no es distribuix en diversos episodis, sinó en un de sol molt prolongat. El 2012 va ser dels darrers episodis que més es van notar amb 16 dies repartits en tres tongades que van deixar un estiu molt càlid en tot l'Estat. També va ser remarcable el de fa 12 anys, el 2003 quan es van contar dos episodis que van sumar un total de 20 dies d'onada de calor.

El període comprès entre 1991 i el 2000 no va deixar estius amb grans xifres destacades, i fins i tot n'hi va haver algun sense cap onada de calor en anys com el 1996, 1997, 1999 o bé el 2000. Però si que trobem un episodi remarcable una mica abans, el 1991 una xifra molt similar a la d'aquest 2015. Vint-i-tres dies repartits en 4 episodis.

AEMET considera onada de calor quan un episodi compta almenys tres dies consecutius, en que com a mínim, el 10% de les estacions considerades registren màximes per sobre del 95% de la seva sèrie de temperatures màximes diàries dels mesos de juliol i agost.

Així doncs els valors triats per caracteritzar una onada de calor serien principalment la seva durada, el nombre de províncies que afecta, la temperatura màxima de l'onada en qüestió, així com l'anomalia que suposa aquesta dins del marc de temperatures mitjanes i la situació específica anual.

Cal recordar que l'estiu del 2015 ha estat un de molt particular, també a les comarques de Girona. Temperatures de més de 40 graus a la majoria de localitats de manera allargada durant tot el mes de juliol combinat amb el rècord en quant a major nombre de nits tropicals mai vistes des de l'any 1884.

Durant el mes d'agost es va substituir la calor, per les precipitacions. Una de les xifres més destacades va ser la quantitat d'aigua caiguda caiguda en molt pocs temps a llocs com Banyoles, Santa Coloma de Farners o Anglès, que van causar importants inundacions i desperfectes en propietats tant públiques com privades. En resum, un estiu d'allò més intens.