28 de agost de 2015
28.08.2015
Dades turístiques

L'ocupació hotelera a l'Alt Empordà ha oscil·lat entre el 70 i 85% aquest estiu

El sector turístic fa un bon balanç dels mesos de juliol i agost

28.08.2015 | 14:44
Càmping La Ballena Alegre

Bones sensacions entre els hotelers de les comarques gironines. Els establiments associats dins de la Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona han registrat ocupacions més altes en comparació amb els mesos d'estiu de l'any passat. En concret, han notat un increment del 8% durant el mes de juliol i un 6% aquest agost. Els establiments situats a la Costa Brava centre i sud han estat els més visitats arribant al 90% d'ocupació aquest agost, seguits dels de l'Alt Empordà que han assolit el 85%. Les cases rurals de la costa també han fregat el ple absolut durant aquest mes d'agost gràcies a les reserves d'última hora i els càmpings gironins han registrat ocupacions mitjanes d'entre el 80 i 85%.

Des de la Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona - que compta amb més de 1.550 empreses federades- asseguren que, durant el mes de juliol, les ocupacions mitjanes s'han situat entre el 50 i 75 per cent. Els hotels de la Costa Brava centre i sud i els establiments de la Garrotxa han estat els més beneficiats arribant al 75% de la seva capacitat. Les empreses turístiques de l'Alt Empordà també han obtingut bons resultats situant-se amb una ocupació mitjana del 70%. Pel que fa a la ciutat de Girona i rodalies l'ocupació ha arribat al 70%, a la Selva al 60% i les zones de muntanya com la Cerdanya i el Ripollès han assolit una ocupació del 55% i 50%, respectivament.

Unes xifres que s'han superat durant el mes d'agost. En concret, les ocupacions han arribat al 90% a la Cost Brava, s'ha fregat el 85% a l'Alt Empordà i a Girona, el 80% a la Garrotxa i el 75% a la zona de la Selva interior. De nou, la Cerdanya i el Ripollès han estat les comarques amb menys turistes assolint un 70 i 65% d'ocupació mitjana.

A grans trets, l'ocupació ha crescut un 8% durant el mes de juliol i un 6% a l'agost en comparació amb el mateix període de l'any passat. Segons els establiments això és degut al bon temps que ha fet aquest estiu, a la lleugera recuperació econòmica que assenyalen des de les administracions públiques i a les incidències i atacs que s'han produït a d'altres països banyats pel mediterrani que fins ara acollien un gran nombre de turistes.

Pel que fa a perfil dels visitants, la majoria eren veïns de la demarcació de Barcelona, principalment famílies i parelles de mitjana edat. D'altra banda, en referència al turisme estranger, gran part eren francesos seguits de britànics, alemanys i belgues. Els establiments turístics també han notat que, poc a poc, s'està recuperant el turisme italià i de la resta de l'estat espanyol que havia caigut durant els darrers anys.

Ple absolut a les cases rurals del litoral gironí

D'altra banda, les cases rurals del litoral gironí han arribat a fregar el ple absolut durant aquest mes d'agost. Així ho ha explicat el president de l'Associació Turisme Rural Girona, Ramon Corominas, qui ha assenyalat que les tres primeres setmanes d'agost han estat "molt bones". "El bon temps d'aquests dies ens ha acompanyat i ha ajudat a que s'incrementessin les reserves d'última hora", ha comentat.

Al mateix temps, els establiments situats a les zones d'interior han obtingut ocupacions d'entre el 70 i 80 per cent, un 15% més que l'any passat. "El turisme estranger s'ha centrat sobretot a la costa mentre que a l'interior gran part dels visitants eren d'arreu de Catalunya o de la resta de l'Estat", ha assenyalat Corominas. "A grans trets m'atreviria a dir que el 80% del turisme que rebem és de l'àrea metropolitana de Barcelona, un 10% d'arreu d'Espanya i un 10% més estrangers", ha assegurat fent referència a les cases rurals situades a les zones interiors i de muntanya.

Unes xifres que varien si s'analitzen els establiments de la costa. "Allà un 40% són d'arreu de Catalunya, un 30% estrangers i la resta venen d'altres indrets de l'estat espanyol", ha resumit el president qui ha qualificat la temporada 2015 "de molt bona". "Ja firmaria perquè l'any vinent torni a ser igual", ha conclòs.

Els càmpings gironins arriben al 85% d'ocupació aquest agost

Seguint les expectatives marcades, els càmpings gironins han assolit una ocupació mitjana del 85% aquest mes d'agost. El president de l'Associació de Càmpings de les comarques gironines, Miquel Gotanegra, ha assenyalat que ha estat "un mes correcte" i que la gran allau de visitants s'ha centrat sobretot durant els primers quinze dies. "Són ocupacions habituals i similars a les d'altres anys tenint en compte que rebem molts turistes estrangers que es reincorporen al seu lloc de treball a finals d'agost i els infants comencen classes a partir del dia 20", ha explicat. Un fet que es suma a la pluja i la disminució de temperatures que s'ha registrat aquest mes d'agost en comparació amb el juliol i que ha provocat que alguns visitants decidissin escurçar les seves vacances.

A grans trets, per la zona nord de Roses el turisme francès continua essent majoritari mentre que des de Sant Pere Pescador i fins l'Escala gran part dels visitants provenen d'Alemanya. "A Calonge i Palamós hi ha molts holandesos, a Torroella de Montgrí i l'Estartit tenim molts anglesos i a Lloret de Mar i Blanes veïns de les comarques catalanes i de la resta d'Espanya. Cada zona de la costa gironina té una tipologia de turistes molt diferent", ha assenyalat Gotanegra.

Un setembre a l'espera de les reserves d'última hora

Pel que fa al proper mes de setembre, els percentatges d'ocupació són incerts ja que depenen de les reserves d'última hora. Des de fa uns anys, els turistes cada cop esperen més fins a l'últim moment per decidir on passaran els seus dies de vacances. A més, la majoria d'ells es guien per la meteorologia.

El sector preveu que la majoria de ciutadans i estrangers visitin les comarques gironines durant la primera quinzena de setembre i, principalment, seran estades d'entre dues i tres nits. El perfil del turista que aprofita aquests dies per desconnectar de la feina és el mateix que s'ha registrat durant els mesos de juliol i agost.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema