L'associació animalista Libera! ha denunciat els promotors de la polèmica empaitada d'ànecs de Roses davant del Departament de Territori i Sostenibilitat i ha demanat que s'obri una investigació per aclarir qui és la dona que mentre participava a l'acte va utilitzar un ànec viu com a arma per a colpejar un activista que l'estava gravant. El vídeo ja ha donat la volta al món i mitjans anglesos, xinesos o russos se n'han fet ressó.

L'ONG va presentar la denúncia administrativa aquest dimecres en què demanava l'obertura d'una investigació per identificar l'autora de l'agressió també que s'obri un expedient sancionador a «tots els que resultin responsables de la infracció, per acció i omissió, inclosa la persona agressora, l'entitat organitzadora -l'Associació Amics de les Festes i Tradicions de Roses- i, si s'escau, a l'Ajuntament de Roses». Consideren provat que «en aquesta activitat es produeixen agressions a animals, que no existeix cap mena de control que vetlli per a la seva protecció i que ja representa de per si una clara vulneració de la normativa vigent (articles 2 i 5 del Decret legislatiu 2/2008, de 15 d'abril) pel sol fet d'utilitzar ànecs per a una activitat recreativa». Per això, han inclòs a la demanda el vídeo que des de fa dies circula per internet.

La denúncia també fa referència a la recollida de firmes en contra de l'acte que hi ha en marxa a la plataforma Change.org, que ja ha assolit prop de 70.000 signatures. De fet, els promotors de la iniciativa i les entitats animalista consideren que part del suport a la campanya es deu al ressó que les imatges han tingut arreu. Tant és així que mitjans a nivell estatal però també d'altres punts del món han publicat sobre el tema. Entre aquests hi ha el Daily Mirror o el METRO de Regne Unit, on al vídeo l'acompanya el titular:?«Un animalista colpejat amb un ànec en un estrambòtic festival català» però també en alguns mitjans de la Xina o en una televisió de Rússia.

L'entitat animalista, a més, recorda que hi ha diversos municipis on fins ara se celebraven aquest tipus d'espectacles però que han decidit canviar-ho i substituir els animals per ànecs de goma o pilotes com a Sagunt (València) Picafort (Mallorca) o l'Escala.