27 de agost de 2015
27.08.2015
Fiscalitat local

Cadaqués retornarà part dels rebuts d'IBI que va cobrar de més de 4.900 habitatges

El regidor d'Hisenda admet que es van aplicar dos increments a tots els veïns quan la llei només els en permet un

27.08.2015 | 07:59

L´Ajuntament de Cadaqués reconeixerà el dret a la devolució dels contribuents i els retornarà el que han pagat de més de l´IBI de 2014 arran d´un error pel qual es van aplicar dos increments dels valors. Segons va explicar el regidor d´Hisenda, Francesc Saló, l´anterior Govern de CiU va demanar a la Gerència del Cadastre l´aplicació dels coeficients d´actualització que implicaven un increment del 13% i, a la vegada, es va aplicar el 10 previst a llei Estatal de 2013. «Només es podia fer una cosa o l´altra però es va fer una doble aplicació», diu l´edil. Saló diu que el nou Govern d´ERC se´n va adonar poques setmanes després d´entrar a l´Ajuntament arran de la resolució d´un recurs de l´aparcament Saba a qui Xaloc donava la raó. L´Ajuntament diu que això afecta els 4.900 habitatges que hi ha al municipi i que la previsió és retornar-ho en els rebuts de 2016.

«No es podien fer les dues coses, tal i com li va confirmar Xaloc al recurrent, i com que l´Ajuntament va demanar l´aplicació del coeficient d´actualització de l´1 per 13 (13%) no era aplicable el 10%», explica el regidor. L´únic contribuent que es va adonar de l´error, però, va ser la concessionària del gran aparcament de l´entrada al municipi, Saba, qui ho va recórrer i van donar-li la raó. «La realitat és que tots hem pagat el que se´ns va girar al rebut. No estem parlant de quantitats molt grans (en alguns casos deuen rondar els 25 euros) però a Cadaqués hi ha uns 4.900 habitatges i, per tant, no és fàcil recalcular 4.900 quantitats», insisteix.

La sorpresa els va arribar poc després d´entrar al consistori. A finals de juliol es van reunir amb l´equip directiu de Xaloc i els van plantejar dues possibles solucions a la problemàtica: o bé s´entenien els rebuts com a ferms i consentits perquè la gent ja havia pagat i el termini per recórrer s´havia esgotat o bé «aprovàvem una resolució de rectificació d´errors prevista a la llei tributària fent una nova liquidació amb el tipus impositiu correcte».

«És a dir, no multiplicar per 1 per 13, aplicar-hi el 10% i deduir l´import ja satisfet reconeguent el dret de devolució dels constribuents. Vam optar per aquesta opció», explica Saló. La previsió és que aquest mes de setembre estigui tot preparat i s´anunciï quin serà el sistema per retornar els diners perquè «hi ha gent que ho té domiciliat però d´altres no i, en aquests casos, serà més complicat».

El retorn al rebut de 2016

De moment, ja han demanat a Xaloc que se´ls faci la proposta de reposició pels cobraments indeguts i la intenció és retornar-no la part que s´ha pagat de més amb els rebuts de 2016 perquè cal incloure-ho al pressupost. «Una opció és mostrar en les liquidacions de ­l´any vinent el que s´hauria de pagar i el descompte aplicat en concepte del que ara s´ha abonat de més», assegura l´edil.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema