El Mas Gironí, situat poc abans d´arribar al poble de Garrigàs, serveix aquest estiu per reviure la vida a pagès tal com era al segle passat. L´empresa Terramar natura i cultura ha impulsat una iniciativa que lliga les visites guiades amb la gastronomia per tal de divulgar la història d´aquest antic mas. "Es tracta de donar a conèixer la singularitat de la pagesia empordanesa a través d´aquest mas, que ha conservat les eines des de fa molt de temps", explica el gerent de l´empresa, Xavi Camps. El visitant pot passejar per les dues plantes del Mas Gironí, que s´ha habilitat com si encara hi visquessin des del segle passat. A través d´una visita teatralitzada, volen potenciar aquesta singularitat donant-li un caire de promoció turística. De fet, la idea es va posar en marxa en el marc del festival Vívid, del vi de l´Empordà.

El masover del mas, en Papitu, és el fil conductor de la visita guiada. A través d´una forma còmica, es va explicant tota la història d´aquest mas. En Papitu fa riure als visitants, amb la seva manera de ser, molt espontània. "De treballar, jo treballo poc, perquè, ara, tots els camps ja els tenen arrendats. Treballo per inspiració i quan no estic inspirat, no treballo", diu com a targeta de presentació quan arriben els visitants.

Un cop acabada la visita pel Mas Gironí, la segona part és gastronòmica. A través de l´empresa El Graner, que va guanyar el premi a la millor botifarra de perol, s´ofereix un tast de botifarres de la zona i de vins de la Cooperativa Agrícola de Garriguella. "Tot plegat és cent per cent de km 0, tota una singularitat empordanesa", explica Xavi Camps, el qual afegeix que "es tracta de fer una cosa diferent aprofitant el que tenim".