L'entitat ecologista Iaeden-Salvem l'Empordà ha arrencat una recollida de signatures per mostrar el rebuig de la ciutadania davant el projecte de condicionament i ampliació de la carretera GI-V-6103 entre Castelló d'Empúries i Palau-savardera, impulsat per la Diputació de Girona, i que travessa tot el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà i la Reserva Integral dels Estanys. Ara fa quatre anys, l'associació va aconseguir recopilar 2.000 signatures contra l'ampliació d'una altra via paral·lela, la GI-V-6102, que finalment no es va executar. Des de l'associació asseguren que els treballs de remodelació són "innecessaris" i van en contra la conservació d'aquest espai natural.

L'associació ecologista Iaeden-Salvem l'Empordà torna a moure's per defensar la conservació de l'espai natural gironí. Aquest cop ha arrencat una campanya de recollida de signatures, ha creat un vídeo i té previst recórrer el projecte d'acondicionament de la via GI-V-6103, més coneguda com la 'carretera dels tres ponts', que s'ha impulsat la Diputació de Girona.

Des de l'associació asseguren que l'obra és "innecessària", contradiu els esforços de conservació del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà i representa una despesa pública no justificada. Des de l'entitat assenyalen que el projecte d'obra és encara "més greu" que el que es va presentar el 2011 per adequar i ampliar la GI-V-6102. Un projecte que van aconseguir aturar gràcies a l'esforç i el treball dels voluntaris i col·laboradors que van signar-hi en contra. "El nou projecte es considera més greu perquè travessa la Reserva Integral dels Estanys, un espai, en teoria, de màxima protecció", expliquen en un comunicat.

En primer lloc, des de la Iaeden assenyalen que l'ampliació de la carretera no està justificada perquè en el projecte es parla "d'elevada sinistralitat i accidentalitat" sense donar cap xifra concreta al respecte ni s'estudien alternatives viables, més enllà de l'ampliació, per reduir la sinistralitat. Al mateix temps, des de l'associació asseguren que en el document presentat per la Diputació de Girona es mostra com la intensitat mitjana diària d'aquesta carretera és inferior a la que contempla el pla de carreteres però, posteriorment, l'ens ho calcula comparant-ho amb la C-260 de Figueres a Roses, una via de característiques molt diferents a l'esmentada.

Per tot això, des de l'entitat critiquen que sembla que el projecte d'obra "s'ha fet a mida per trobar les justificacions suficients" que permetin tirar endavant els treballs d'ampliacio sense estudiar "rigorosament i seriosament" com es pot arreglar la carretera tenint en compte que es troba en un espai natural protegit.

"Contravé els principis bàsics de conservació de l'espai natural"

Al mateix temps, denuncien que el projecte de remodelació de la carretera "contravé els principis més bàsics" de conservació d'un espai natural ja que l'ampliació de la via suposaria un augment del trànsit i de la velocitat a la qual circulen els vehicles per la via. Uns fets que es traduirien en més atropellaments d'animals com amfibis, rèptils, aus o mamífers. "El projecte en exposició pública no inclou el pressupost però si ho comparem amb el del 2011 estaríem parlant de tres milions d'euros", detallen en el comunicat. Una despesa totalment "fora de lloc en el context actual de crisi i de retallades", segons la Iaeden.

Tal i com mostren en el seu document i reclamació, l'associació demana que destini una part del pressupost de la carretera al Centre de Fauna dels Aiguamolls de l'Empordà - l'únic centre de recuperació de fauna salvatge de les comarques gironines- que des de fa dos anys pateix greus dificultats econòmiques. Des del 2013 la Diputació dóna suport per evitar el tancament d'aquest centre. Per això, l'associació ecologista recorda que tres milions d'euros permetria que el centre funcionés durant 30 anys. "Tres milions són trenta vegades el pressupost anual del centre, la carretera 'condicionada' augmentaria, sense cap mena de dubte, l'atropellament d'animals i per tant la feina del Centre de Fauna", apunten.

Per tots aquests motius, des de la Iaeden asseguren que tiraran endavant tots els recursos necessaris perquè la Diputació faci marxa endarrere i aturar el projecte. Segons l'entitat gironina, l'únic condicionament que necessita la via és una millora de la seva capa asfàltica i la senyalització perquè esdevingui una carretera de baixa velocitat, 30 o 40 quilòmetres per hora.