Els cellers de la Denominació d'Origen (DO) Empordà ja han començat a veremar les varietats més primerenques. De moment són pocs, perquè el mal temps ha fet endarrerir la maduració del raïm, i el gruix de la producció no es tallarà del cep fins al setembre. Els diferents cellers de la DO preveuen que, d'aquesta verema, en surtin 60.000 hectolitres de vi. Una producció que baixarà entre un 5 i 10% respecte l'any passat, perquè el clima no hi ha ajudat (a l'abril hi va haver glaçades, al maig tramuntanades i al juny, pedregades). Aquest any també ha estat el primer en què una tercera part de les 1.800 hectàrees que aplega la denominació han introduït un sistema ecològic per combatre el corc de la vinya.

La verema d'aquest 2015 ja ha arrencat a la DO Empordà. De moment, s'han començat a tallar dels ceps les varietats més primerenques (chardonnay i sauvignon blanc) i les que es destinaran a fer vins escumosos (com el macabeu).

"Aquest tipus de vi, l'escumós, ha ressorgit a l'Empordà durant els darrers anys", concreta el president de la comissió tècnica de la DO, Toni Reig. "Ara hi ha uns cinc cellers que ja s'hi dediquen, i que aquesta setmana han començat a veremar, perquè es vol un raïm amb menys acidesa i graduació alcohòlica", precisa.

De moment, però, són pocs els qui recullen raïm. El gruix de la cinquantena de cellers que s'apleguen sota el paraigües de la DO començaran la verema a principis de setembre. Serà més o menys com l'any passat. D'entrada, es preveia que aquest 2015 la verema s'avançaria unes dues setmanes (perquè aquest estiu ha fet molta calor, que ajuda a madurar el raïm). Però les pluges dels darrers dies, al final, han fet posposar-la.

Tot i que dependrà molt del temps que faci, la DO Empordà preveu que del raïm d'aquest any en surtin uns 60.000 hectolitres de vi. "Serà una producció sensiblement inferior a l'any passat, entre un 5 i un 10%, perquè a l'abril vam tenir una gelada, les tramuntanades del maig han fet dany a les vinyes i, a principis de juny, algunes es van veure afectades per pedregades", concreta Reig.

Nou sistema contra el corc

Sigui com sigui, però, el raïm que surti dels ceps serà de bona o molt bona qualitat. No només perquè la maduració de la pell i la polpa serà equilibrada, sinó perquè aquest any la DO ha aconseguit reduir substancialment una de les plagues que afectaven més la vinya: el corc del raïm (lobesia botrana).

Per combatre el corc, s'han deixat de banda els insecticides (que podien afectar el gust del raïm) i s'ha provat un nou sistema, totalment ecològic. Es coneix amb el nom de confusió sexual, i consisteix a instal·lar uns difusors als camps que escampen constantment feromones per l'aire.

"Aquests insectes, per aparellar-se, ho fan mitjançant l'olfacte; les femelles desprenen olor i atrauen els corcs mascles", indica el president de la comissió tècnica. I precisa: "Amb aquest sistema, el que fem és alliberar hormones sexuals femenines que omplen l'ambient, confonen el mascle i impedeixen que trobi la femella per aparellar-se".

De moment, aquest sistema de lluita biològica s'ha aplicat a unes 500 hectàrees de les 1.800 que té la DO. "A l'hora d'aplicar-lo, el cost mitjà per hectàrea és d'uns 100 euros; però estan totalment justificats, perquè apart d'estalviar-se els insecticides i contribuir al medi ambient, s'aconsegueix un raïm més sa, sense podridures i, per tant, un vi de millor qualitat", indica Toni Reig.

"Ara, als llocs on s'ha provat la lluitar biològica, la presència del corc és residual i no fa dany a la viticultura", concreta Roig. La voluntat de la DO és la d'anar estenent aquest sistema a més vinyes. D'entrada, s'ha provat amb les que estaven més afectades pel corc, tenint en compte també que "perquè sigui eficient, s'han de cobrir àrees compactes", precisa Roig.

La DO Empordà compta amb uns 335 viticultors i una cinquantena de cellers. De la seva producció, un 60% són vins negres. La resta es reparteixen en rosats, blancs, dolços (garnatxes i moscatell) i escumosos.

De la producció de vi emparat, se'n comercialitza un 50% embotellat, cosa que representa uns quatre milions d'ampolles anuals. Un 5% aproximadament es destinen a exportació, principalment a països com Alemanya, Suïssa, els Estats Units, Noruega, la Gran Bretanya, Bèlgica i Dinamarca.