Ja fa molts anys que en el marc de la Festa Major, la localitat de Roses celebra una de les activitats més populars, l'empaitada d'ànecs. Malgrat tot, de manera més accentuada els darrers anys, aquest acte ha provocat tot tipus de polèmiques considerant si es pot entendre com un abús als animals o no.

A les 12 del migdia començava l'escalfament de la jornada amb les Cucanyes, on els més valents havien de pujar per un pal empastifat de greix fins a la banderola de la punta per optar a un premi. Més tard, amb un gran nombre de públic agrupat davant de la platja de la Punta, van començar les empaitades d'ànecs. En primer lloc es va celebrar l'Empaitadeta, la versió de l'activitat pensada per als més petits on han d'aconseguir agafar els ànecs de plàstic per rebre premis.

Paral·lelament, com en l'acte dels correbous del divendres, un grup de manifestants, integrat bàsicament per membres de l'Associació d'Amics dels Animals de Roses, protestaven envers aquesta celebració situats a pocs metres i vigilats de prop per la policia local de la població.

La sorpresa va venir donada a l'inici de l'empaitada d'ànecs general. Un cop situada la barca que llança els animals, amb l'acte ja començat, en arribar els primers banyistes, quatre joves es van separar dels manifestants per entrar a la carpa d'organització i fer una cadena entrellaçant els braços per mostar el seu rebuig a l'acte. Com que no es volien moure de lloc, els Mossos d'Esquadra es van veure obligats a intervenir i un cop identificats van emportar-se els boicotejants.

En un comunicat posterior l'Associació Gironina Animalista (AGA) va afirmar que no es responsabilitza dels manifestants que van entorpir el correcte funcionament de l'activitat de l'empaitada d'ànecs i que ells són partidaris de les manifestacions pacífiques.

El problema d'ahir només és una mostra de la polèmica contínua que hi ha entre els diferents partidaris. Uns a favor de la tradició d'un acte gairebé centenari, i d'altres en lluita pels drets dels animals implicats.

Referèndum proper

Arran d'aquest enfrontament entre l'Associació d'Amics de les Festes i Tradicions de Roses amb la dels Amics dels Animals de Roses l'Ajuntament ha decidit demanar quina és l'opinió del poble sobre la qüestió a través d'un referèndum vinculant.

Tot i que l'acte agrupa un gran nombre de persones tant de Roses com de fora, alguns assistents van assegurar durant aquesta darrera empaitada que no els importaria que es canviessin els elements i es prescindís d'animals de veritat.

És el cas de Ramon Ferres, un dels participants d'aquesta edició del 2015. "Jo entenc les dues vessants. Fa molts anys que venim i en moltes ocasions hem participat. Crec que en cap cas es fa cap tipus de mal als animals, però en el cas que prohibissin fer-ho de la manera tradicional buscar alternatives em semblaria correcte".

Roses és una de les poques poblacions que mantenen la tradicional empaitada d'ànecs, ara, al punt de mira.