La producció de poma a les comarques gironines pujarà fins a un 20% en tres anys per la reconversió varietal. Els agricultors cada cop planten més hectàrees de pomeres i, per contra, deixen de cultivar préssecs, nectarines i peres (que es concentren a la zona de Lleida). Aquest canvi, que obeeix sobretot a motius climatològics, impulsarà el cultiu de noves varietats com la Fuji, la Gala o la Granny Smith en detriment de la Golden (que cada cop té menys demanda). Aquesta campanya, des de la IGP Poma de Girona preveuen que la producció serà similar a la del 2014, tot i les calorades del juliol. Algunes varietats tindran, això sí, calibres més petits. Però per contra, això n'afavorirà l'exportació.

Els productors de poma de les comarques gironines ja han començat la campanya del 2015. De moment, aquests dies s'estan recollint les varietats més primerenques -com ara la Royal Gala- i a partir de setembre començaran a bastar-se la resta (que suposen el gruix de la producció que es fa al territori).

Des de la IGP Poma de Girona calculen que la producció d'aquest 2015 serà similar a la de l'any passat. Aleshores, les tres cooperatives que s'apleguen sota el seu paraigües (Girona Fruits, Fructícola Empordà i Giropoma Costa Brava) van processar fins a 60.000 tones.

El president de la IGP, Venanci Grau, explica que els números d'aquesta campanya, si no hi ha pedregades que l'estronquin a darrera hora, no variaran massa. De totes maneres, però, les calorades del juliol sí que han afectat la maduració d'algunes varietats -sobretot, les més primerenques- i això es traduirà en calibres més petits.

De totes maneres, des de la IGP asseguren que aquesta minva no serà significativa. I que, a més, afavorirà l'exportació. "El mercat interior valora que les pomes tinguin calibres grans, però els exteriors les prefereixen més petites", concreta Venanci Grau.

De totes les pomes que es cullin de l'arbre, entre un 20 i un 30% es destinaran a exportació. Sobretot, es vendran a mercats com els Emirats Àrabs, l'Amèrica del Sud o els països nòrdics. "Hem començat a entrar també a l'Àsia, però el cert és que continuem apostant per aquells mercats ja consolidats, que és on ens hi sentim còmodes i ens aprecien el producte", concreta el president de la IGP.

Menys Golden i més vermelles

Durant els darrers anys, però, el sector ha viscut canvis. D'entrada, per les preferències dels consumidors. "La Golden està baixant, perquè se'n produïa en excés per la demanda que hi havia", concreta Grau. En contrapartida, les pomes vermelles i sucoses van guanyant terreny (com ara les Fuji, les Gala o les Granny Smith).

Però a més d'això, des de la IGP també han vist com la reconversió varietal s'està traduint en un increment significatiu de les hectàrees de pomes a les comarques gironines. Els agricultors deixen de fer préssec, pera i nectarina (que es concentra a l'àrea de Lleida) i aposten cada cop més per aquesta fruita. "Això, lligat al fet que cada cop més les tècniques ens permeten augmentar la producció per hectàrea de poma, ens fa preveure que creixerem de l'ordre d'un 20% en els propers tres anys", explica el president.

La majoria de les pomes que surtin dels camps gironins es vendran a Catalunya i a la resta de l'Estat. Aquí, el sector hi destina el 70% de la producció. Sobretot, aniran a parar a supermercats. I pel què fa al percentatge que s'exporta, el president de la IGP explica que les conseqüències del veto rus, al final, no han estat tan greus com es pensaven.

Tot i que des de Girona no s'exportava a aquest mercat, els productors temien que altres països que sí ho feien (com Romania o Iugoslàvia) derivessin l'estoc cap a d'altres, i que això es traduís en una crisi de preus. "Sí que ha tingut incidència, però també hem de pensar que aquestes pomes són diferents a les d'aquí i, per tant, que el consumidor tampoc hi està acostumat", explica Venanci Grau.

Des de la IGP, aquest dilluns han celebrat l'inici de la campanya del 2015. L'acte s'ha fet al Mas Badia de la Tallada d'Empordà (Baix Empordà) i ha tingut com a padrina la xef Carme Ruscalleda. Ruscalleda, que ha fet una xerrada sobre els valors de la poma, abans de recollir-ne algunes de l'arbre, ha demanat als consumidors que siguin "valents" a l'hora de consumir-la i s'atreveixin a provar noves combinacions.

"És un producte molt versàtil; per això jo he convidat que ens la mirem com una hortalissa, com un vegetal, i que s'experimenti amb ella", ha explicat Ruscalleda. I ha precisat: "Que se la posi de comparsa amb una escalivada, que es posi a l'amanida o que s'arrebossi i es mengi per postres; la poma no és només una fruita, té una qualitat que fa que se la pugui portar a molts móns".