L´Associació de Comerciants de la Zona Nord de La Jonquera vol mostrar la seva indignació davant les retencions de 12 quilòmetres a la N-II i l´AP-7 des de La Jonquera, que es van produir el proppassat dijous 13 d´agost a partir de les dues del migdia fins a pràcticament les onze de la nit. El punt àlgid de les cues va ser al voltant de les set de la tarda quan tot estava col·lapsat i els vehicles no es movien.

Els comerciants culpabilitzen a l´empresa Abertis perquè les mesures que van prendre no van ser les adequades, obligant a tots els vehicles a entrar i sortir per la sortida 2 de l´AP-7 direcció a França o a Barcelona, de forma que la sortida 1 la van tancar amb cons per evitar que els vehicles que venien de França poguessin entrar a La Jonquera des d´aquella. No obstant, la mesura estava mal feta i totalment descontrolada ja que els vehicles s´introduïen pel mig dels cons provocant col·lapses, tot intentant entrar a la sortida 1 de l´AP-7.

L´associació creu que amb aquestes mesures Abertis està especulant amb un comportament usurer i vetllant únicament pels seus interessos sense tenir en compte els seus clients, usuaris de les autopistes, ni el bon servei. Considera que l´empresa obligava a sortir i entrar per la sortida 2 de l´AP-7 amb l´objectiu d´aconseguir el màxim de benefici, atès que el peatge a la sortida 1 és de 0,45€ i a la sortida 2 de 0,85€. Així mateix, l´entitat creu que Abertis s´està aprofitant del potencial de La Jonquera per enriquir-se sense contemplar que amb aquestes mesures perjudica al municipi i als seus comerciants.

Els comerciants entenen que aquestes mesures són les que es van informar a mitjans del mes de juliol en els mitjans de comunicació i de les quals l´associació a través d´una carta, enviada el 16 de juliol, va demanar explicacions als responsables d´Abertis, que a dia d´avui encara no han respost ni han mostrat interès pels fets ni pels comerciants, mostrant una actitud totalment d´indiferència cap a ells.

Des del punt de vista de l´entitat, un dels problemes de les retencions a la N-II i l´AP-7 des de La Jonquera d´aquest estiu van començar quan abans de la temporada d´estiu, el Servei Català de Trànsit va decidir modificar les senyalitzacions fixes a la carretera N-II des del peatge 2 fins a la cruïlla d´accés al Cementeri, de forma que en sentit nord es van eliminar referències a incentivar l´accés 1 cap a França, per tant a accedir al centre i al nord del municipi. Una mesura que Abertis va acceptar perquè econòmicament és avantatjós per a ells, ja que amb la sortida 2 recapten més diners. Però que els comerciants n´estan totalment en contra i exigeixen que es torni a instal·lar la senyalització que hi havia, així com s´indiqui en el panell de senyalització actual situat a la sortida 2 per entrar a La Jonquera, el nom de "Zona comercial sud", ja que actualment els visitants que entren no saben cap a on han de dirigir-se si volen anar a aquesta zona.

Per tal de solucionar aquesta situació, l´associació proposa, i així ja ho ha comunicat vàries vegades a l´alcaldessa de La Jonquera, que quan al municipi hi hagi una gran quantitat de visitants i de vehicles, Abertis obri les barreres de la sortida 1 i 2 de l´AP-7 en les dues direccions, fins que baixi l´aglomeració de cotxes, camions o altres mitjans de transport. D´aquesta manera, s´aconseguiria que la circulació fos més fluïda, ja que els peatges, entre altres causes, també són culpables de retenir els vehicles durant el moment de pagament, a causa de l´automatització d´aquests i la falta de recursos humans per ajudar a l´acció de pagament al turista, que moltes vegades és estranger i paga en efectiu. Una acció que sol ser més lenta que fer-ho amb targeta, perquè comporta buscar la moneda per tenir el preu just i tirar-la a la cistella. Tot és un procés lent que reté els vehicles un cert temps als peatges i poc a poc es van creant cues. En aquest sentit, els comerciants consideren una casualitat que Abertis elimini llocs de treball quan La Jonquera no en para de crear, la qual cosa es mostra que Abertis s´aprofita en tot moment del potencial del municipi enriquint-se gràcies a aquest.

A més, l´entitat considera que els peatges de la sortida 1 i 2 de l´AP-7 estan obsolets i no adequats a la realitat de La Jonquera del segle XXI, un municipi amb un fort potencial turístic i comercial que aporta molts diners al país, i que diàriament hi transiten milers de vehicles, els quals els peatges actuals no estan capacitats per acceptar-los. Per una banda, tres cabines de peatge d´entrada i tres de sortida de la sortida 1 de l´AP-7 no són suficients pel nombre de vehicles que entren i surten de La Jonquera. Per una altra banda, a la sortida 2 el problema principal no és la quantitat de cabines de peatge (5 per sortida i 5 per entrada) sinó els carrils d´entrada i de sortida al peatge direcció a França o a Barcelona, que només n´hi ha un per cada banda, construïts antigament amb l´objectiu de que els camions es poguessin apartar a les voreres de forma que quan hi havia una alta afluència de cotxes, aquests els deixaven passar. No obstant, aquesta fórmula ara ja no funciona perquè la quantitat de vehicles és molt més alta.

Els comerciants tampoc no entenen el perquè en altres peatges com el de Sant Gregori o el de Vilademuls, a on circulen pocs vehicles, tenen més entrades i sortides que el de La Jonquera a on diàriament en passen milers. I per tant, exigeixen que els peatges del seu municipi s´adeqüin a la realitat.

L´associació de comerciants exigeix que d´una vegada per totes hi hagin canvis en els accessos al municipi i que es busquin solucions dràstiques i efectives per tal que la circulació a tot el municipi sigui l´adequada. El centre comercial Gran Jonquera Outlet & Shopping ha estat un revulsiu per La Jonquera, que ha provocat que durant els darrers dos anys, des de la seva inauguració, el nombre de vehicles que circulen per La Jonquera hagi augmentat i es preveu que encara incrementi més. Així doncs, s´ha d´implantar una solució perquè no es creïn aquests col·lapses en dies puntals de l´any, com en temporada d´estiu o en festius a França o a Catalunya i l´Estat Espanyol.

L´entitat considera que l´empresa Abertis ha de deixar de vetllar únicament pels seus interessos i conjuntament amb l´administració i amb els empresaris unir esforços per trobar una solució a tot aquest problema.