Les actuacions per risc d'ofegament de nens i adults del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) han anat a l'alça i des del Departament de Salut es fa una crida per demanar prudència per un bany segur en platges i piscines, on hi ha més fets.

A la província de Girona, des de l'1 de juny fins al 19 de juliol, el SEM ha hagut de tractar 38 persones per aquest tipus de diagnòstic, fet que suposa haver duplicat el nombre d'intervencions en un any quan en el mateix període de l'exercici anterior n'havien hagut de practicar 19. Pel que fa al nombre de persones que han acabat morint malgrat la intervenció dels serveis sanitaris, segons dades facilitades pel SEM, són cinc aquest 2015 mentre que des d'inicis de juny fins al 19 de juliol del 2014, hi havia hagut tres víctimes mortals.

Quant al medi aquàtic on hi ha més afectats amb risc d'ofegament, la Costa Brava segueix essent on el SEM ha hagut de fer més actuacions, un total de 27 i en piscines, també s'ha activat en deu ocasions. En canvi, en rius i embassaments, una sola vegada. La tendència és la mateixa de l'any passat i el nombre de morts es concentra a la costa, amb tres víctimes.

Entre les persones que han perdut la vida durant aquest estiu a les aigües de la província hi ha una veïna de Riudarenes de 48 anys que va morir el 21 de juny ofegada a la platja Sa Boadella de Lloret i també un home d'uns 70 anys va morir ofegat l'1 de juliol a Riells de l'Escala. La mort més matinera de l'estiu va ser l'1 de juny, quan un home de 65 anys va perdre la vida mentre feia pesca submarina a Llançà.

105 assistències del SEM

Davant d'aquestes dades del SEM a la Regió Sanitària de Girona també són extrapolables al que passa a la resta de Catalunya. En aquest sentit, el SEM ha fet 105 assistències per risc d'ofegament, 37 més que en el mateix període de l'any anterior. La majoria d'actuacions (59) s'han concentrat a la platja, seguit de les piscines (40), rius i embassaments (5). Tot i l'augment de banyistes atesos, el SEM ha pogut reanimar més persones: un 87% davant del 81% del mateix període al 2014. Pel que fa al nombre de persones mortes a Catalunya per ofegament des de l'1 de juny al 19 de juliol, la xifra és pràcticament igual que la de l'any passat. Així, 14 persones han mort ofegades, una més que en el mateix període del 2014. Entre les víctimes hi ha un nen de 5 anys. Pel que fa en quins medis aquàtics hi ha hagut les víctimes mortals: cal destacar que set dels ofegats van morir a les platges, quatre en piscines i les altres tres, en rius i embassaments.

Una dada preocupant enguany respecte al mateix període de l'any passat és l'augment de nens en risc de mort per ofegament. En aquest sentit, s'ha passat de 7 a 23 afectats de 5 anys o menys. Les piscines, especialment les privades que no disposen de servei de vigilància, han concentrat pràcticament totes les actuacions del SEM en infants, amb 20 serveis, davant un servei fet a la platja.

Vigilar els menors

En aquest sentit, el conseller de Salut, Boi Ruiz en una compareixença recent arran de les dades aportades pel SEM va fer una crida fa pocs dies a maximitzar la prudència per garantir el bany segur. Va destacar que encara "queda estiu per endavant i esperem frenar aquests indicadors. Cal que tota persona amb menors a càrrec no perdi de vista els menors quan són a l'aigua, especialment a les piscines".

També va recordar de la necessitat d'aplicar el sentit comú i prendre mesures per garantir un bany segur. Al respecte, el servei 061 CatSalut Respon proporciona informació senzilla i útil per evitar ensurts a l'hora de banyar-se i prendre el sol en aquests espais, així com també envia informació que reben automàticament els usuaris que s'han descarregat l'aplicació 061 CatSalut Respon.