Amb presència a moltes de les platges del nostre litoral, la Creu Roja treballa per la seguretat de tots els banyistes. Cada principi de juny, aquesta institució es posa en marxa per desplegar els dispositius necessaris per dur a terme aquesta tasca fins que es tanca la campanya el quinze de setembre.

Des de les deu del matí fins a les set de la tarda, de dilluns a dilluns, els socorristes vigilen les platges amb mil ulls, perquè tot estigui en ordre i vetllar per la seguretat dels banyistes. La temporada va començar el quinze de juny i la platja de Riells representa la típica postal de l’Escala, tot i que sembla que menys turistes s’hi han acostat respecte a l’estiu passat, almenys de moment.

En Guillermo Segura és el coordinador i responsable de la Creu Roja a les platges de l’Escala i suma ja més de quinze anys al cos de la Creu Roja. Ens explica que la feina del socorrista pot semblar fàcil o tranquil·la, però la realitat és una altra. “A les hores que estàs a la torre o a la central, has d’estar al 120 per cent. Pots passar d’estar a 0 en repòs a estar en un estat de màxima adrenalina quan reps un avís que ha passat alguna cosa”, comenta.

Més prudència

Preguntant per l’actitud dels banyistes, sembla que ara hi ha més conscienciació a l’hora de prendre precaucions a la platja, tant dins com fora de l’aigua. En Guillermo, afirma que abans es donaven molts més casos de cops de calor o lipotímies. Tot i així, diu que “és difícil controlar un espai tan ampli quan li dius a algú que surti de l’aigua i per darrere torna a entrar. Nosaltres som aquí per informar sobre l’estat del mar, però ningú ve a preguntar-nos sobre això i demanem que hi hagi més seny i no prendre riscos innecessaris”.

A Riells, la temporada passada es va saldar amb 1.515 cures, 37 evacuacions al CAP i 7 rescats dins de l’aigua per ofegaments. Parlant de números, en Guillermo ens explica que, tot i la menor presència de banyistes d’aquest any, porten més casos de ferides, al voltant de 150 més que la campanya passada, amb un total de 650 amb el que portem d’estiu. Les incidències més comunes a les quals s’enfronta un socorrista durant la seva jornada són sobretot les ferides com talls o contusions a cames i braços provocats per caigudes o fregament amb les roques fora de l’aigua.

Els ensurts més forts, però, apareixen en forma de lipotímia cops de calor i, en casos més greus, parades cardiorespiratòries o lesions medul·lars, casos als quals en Guillermo, per exemple, s’ha hagut d’enfrontar en alguna ocasió. Dins del mar, les meduses, juntament amb les picades del peix aranya són el mal de cap més habitual tant per a banyistes com socorristes.

Esperem que aquest any la temporada pugui acabar bé, sense cap ensurt a les platges del nostre litoral. Per sort, comptem amb un cos de socorristes que vigilen amb mil ulls les nostres aigües.