Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) ha titllat de "paupèrrims i ridículs" els pressupostos generals de l'Estat per al 2016 pel que fa a les comarques gironines. En concret, critiquen que el govern estatal "està de retirada" del territori gironí i estan convençuts que, un cop més, l'executiu espanyol incomplirà els compromisos acordats i les obres del tram nord de l'N-II - com el tram entre Orriols i Medinyà- no arrencaran abans del 2017. Al mateix temps, el diputat Jordi Xuclà, ha carregat contra la manca d'inversions previstes pel que fa a la costa gironina. "No s'ha pressupostat ni un sol euro mentre aquest 2015 s'havien previst 2,1 MEUR. És una realitat mai vista en 16 anys", ha lamentat.

Des del primer moment, el diputat de CDC, Jordi Xuclà, ha mostrat la seva sorpresa davant la presentació dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al 2016 aquest mes d'agost. "És el primer cop en 38 anys que es tramiten durant el mes d'agost i el primer govern en tota la història que en una legislatura de quatre anys ha aprovat cinc pressupostos", ha comentat.

En aquest sentit, Xuclà ha comentat que es tracta d'una decisió "única i inaudita" i ha carregat contra els pressupostos que preveuen invertir un 10,7% del total a Catalunya, per sota del 16% de la població i del 19% del PIB que genera el territori català. "En tots els quatre darrers anys de govern popular no s'ha complert cap any la disposició tercera de l'Estatut pel que fa a inversions", ha afegit. En l'àmbit de les comarques gironines, Xuclà encara ha estat més contundent. "Són paupèrrims i ridículs, l'any passat ja vam ser la segona demarcació a la cua pel que fa a inversió per càpita i ens temem que, analitzant les xifres d'aquest any, el 2015 també ho serem", ha augurat.

L'acte de valoració dels pressupostos ha comptat amb la presència del parlamentari de CDC a Madrid, Carles Pàramo, el senador Joan Bagué i les senadores Maria Rieradevall i Coralí Cunyat. "Mai uns pressupostos de l'Estat per Girona havien estat tan pèssims i raquítics, són uns pressupostos basats en la mentida", ha afegit Xuclà.

En primer lloc, segons els parlamentaris convergents, els pressupostos generals per al 2016 quedaran resumits a dues rotondes, la de l'accés a Figuers per l'N-II i l'accés a Vilafant des de l'N-II. "La resta d'obres que s'anuncien són per a l'any 2019 o 2020". Unes previsions que mostren com l'Estat està "de retirada" a les comarques gironines i el poc pes i importància que té la veu del fins ara portaveu del PPC a Girona i el cap de llista i vicesecretari d'Acció Política i Comunicació del PPC, Enric Millo.

Al mateix temps, per demostrar la manca d'interès i voluntat política per part del govern espanyol, Xuclà ha aportat una sèrie de dades. En primer lloc, l'any 2014 a Catalunya només es va executar el 37% del que s'havia pressupostat mentre que a Madrid es va realitzar el 111 per cent. A més, els 3,9 MEUR de la variant de Bàscara, la partida pel que fa a la variant de Pont de Molins, el tram de variant de Bàscara a Figueres, els 50.000 euros del tram Llançà -Figueres de l'Eix Pirenaic o el que s'havia pressupostat pel tram nord de l'N-II entre Orriols i Bàscara durant el 2014 mai es va acabar invertint.

"El tram de Sils-Caldes de Malavella de l'N-II que està aturat des de l'any 2010 que només té 2,7 quilòmetres s'ha licitat a 40 mesos vista mentre que altres obres molt més grans es fan en menys d'un any", ha comparat. "El grau d'incompliment de l'Estat amb les nostres comarques és sistemàtic", ha explicat. En aquest sentit, Xuclà ha assenyalat que tot i les paraules de la diputada popular Concepció Veray sobre el tram nord de l'N-II que preveuen que arrenquin a entre el 2015 i 2016, Xuclà ha explicat que "li agradaria molt equivocar-se" però que creu que l'Estat incomplirà els seus compromisos i les màquines encara no hauran començat a treballar ni el tram Orriols-Medinyà abans del 2017. " M'hi podria jugar un sopar o un dinar", ha comentat irònicament.

D'altra banda, el diputat convergent també ha criticat que de car al 2016 l'eix pirinenc és una "obra absolutament absent" i que el govern estatal també ha anul·lat qualsevol inversió en matèria de costes al litoral gironí. "El 2015 la inversió era de 2,1 milions d'euros i ara no s'han previst 0 euros. "Es tracta d'una realitat mai vista en els últims 16 anys i són partides indispensables pel que fa a camins de ronda, per exemple", ha comentat.

Presentran esmenes

En aquesta línia, Bagué i Xuclà han assenyalat que veuen amb bons ulls la inversió prevista pel que fa a l'arxiu provincial ja que Girona és la única demarcació catalana que no té un arxiu d'aquestes característiques. Tot i això, es mostren recelosos: "Fa 20 anys que hi ha un espai a Girona reservat per construir l'arxiu", han apuntat.

Per tot això, els diputats gironins han avançat que Convergència presentarà esmenes als PGE per aconseguir "una imatge correcta del que considerem que seria el mínim que l'Estat hauria d'invertir a les comarques gironines". A més, tenen previst presentar esmenes totals.