Si no hi ha cap contratemps de darrera hora, l´Associació de Veïns del barri de l´Eixample i altres persones vinculades als carrers de l´entorn de l´Associació protectora d´Animals i Plantes, lliuraran aquesta setmana, a l´Ajuntament, el plec de signatures recollides per exigir el trasllat de la gossera.

Els promotors de la iniciativa han recollit, fins ara, unes cent cinquanta signatures denunciant la presumpta contaminació acústica que pateix el veïnat a causa dels lladrucs dels gossos. "Amb 84 decibels, ni gossos ni veïns podem descansar", diuen els afectats.

Aquesta recollida de signatures és el darrer episodi d´un llarg conflicte provocat per la convivència, en un espai urbà, de les instal·lacions de l´Associació amb zones habitades. Després de molts estudis i expedients, els veïns asseguren que el 4 de setembre de 2014 l´Ajuntament va dur a terme un estudi de sonometria que va tenir com a resultat "que la fressa provocada per la massificació dels gossos arriba als 86 decibels en el dormitori més proper".

Els promotors de la recollida tenen clar que "el culpable d´aquesta situació no és la Protectora, perquè fa una feina molt necessària i que comprenem, sinó que són les administracions que han de fer complir la llei i garantir que un servei d´aquestes característiques estigui ubicat en un lloc adient.

La Protectora de Figueres és una entitat privada que té delegada la recollida d´animals de diversos ajuntaments i consells comarcals. L´any 2008, l´aleshores alcalde, Santi Vila, es va comprometre per escrit davant dels veïns, a construir un nou centre d´acollida amb la col·laboració del Consell Comarcal.

La Protectora es defensa

Mentrestant, l´Associació protectora, presidida per Alberto Márquez, defensa que "la gestió de l´entitat és del tot correcta". L´Ajuntament i l´entitat tenen damunt la taula un procés administratiu del mes de novembre passat que encara no ha quedat resolt.

Durant aquest temps, Márquez i la seva junta s´han anat reunint amb els diferents grups municipals per explicar la seva situació. La darrera trobada va tenir lloc la setmana passada amb els regidors de Ciutadans. "Tant Amelló com Pérez, van quedar sorpresos pel bon funcionament i manteniment de la Protectora", assenyala Márquez. "Mentre visitaven el refugi, al qual van dedicar dues hores, van constatar que el soroll dels gossos és puntual i que és més fort el soroll del tren que els lladrucs dels gossos -afegeix el president.

Alberto Márquez diu que "tots coincideixen que en un futur la Protectora s´hauria de reubicar, però, ara per ara, hi ha altres prioritats més serioses de ciutat i persones que pateixen necessitats més urgents i de primer ordre. El cost de fer una Protectora supera el milió d´euros".

A part de la ubicació, el gran problema de la Protectora és l´allau d´abandonaments de gats i gossos que hi ha cada any i que col·lapsa el centre. L´incivisme en el seu estat més pur.