El projecte de pressupostos estatals per a les comarques gironines destina, en global, 64,57 MEUR a la demarcació. La xifra queda molt enrere d'aquelles aportacions milionàries que rebia el territori amb l'obra del TAV, però són els segons comptes a l'alça de l'executiu del PP després d'anys de retallades. En relació amb el 2015, representa un increment del 21%. Llavors, la inversió prevista era de 53,34 MEUR.

La principal injecció econòmica que l'Estat calcula fer el 2016 és a la N-II, que rebrà 11,52 MEUR. La partida més important, de 3,39 MEUR és per continuar amb el desdoblament del tram de 4,7 quilòmetres entre Sils i Maçanet de la Selva, unes obres adjudicades a finals del 2014 i on ja fa set mesos que han començat els treballs.

L'Estat també preveu altres partides per als trams del sud de l'N-II. Un cop acabada l'obra al Sils-Caldes de Malavella, les inversions que fixa l'executiu del PP són per a millores del tram entre Maçanet i Tordera (1 MEUR) i els enllaços de l'A-2 a Vidreres (1 MEUR també). A més, fora de la demarcació però que també afecta la mobilitat de les comarques gironines, l'Estat inclou una partida d'1,1 MEUR a la reordenació d'accessos i enllaços de l'N-II a Tordera.

Tot i això, el gruix de les inversions, un total de 6,8 MEUR, van destinades a desencallar obres de l'N-II al tram nord. Hi ha previstes inversions de més o menys quantia per a tots els trams pendents de desdoblar amb duplicació de calçada entre Orriols i la Jonquera, per aconseguir l'objectiu de començar les obres al llarg del 2016.

Segons desgranen els PGE, hi ha partides destinades al tram Medinyà-Orriols (890.000 euros), a l'Orriols-Bàscara (1 MEUR), al comprès entre Bàscara i la variant de Figueres (700.000 euros), al Figueres-Pont de Molins (630.000 euros) i al Pont de Molins-la Jonquera (500.000 euros). Aquestes previsions es complementen amb els 1,31 MEUR que l'Estat calcula invertir en les variants de Bàscara (800.000 euros) i Pont de Molins (510.000 euros). Finalment, hi ha 1,1 milions previstos per a obres de reordenació d'accessos i interseccions amb l'N-II a l'alçada de Pontós i Garrigàs.

Un 22% menys

Tot i el compromís de començar les obres de duplicació de l'N-II al tram nord al llarg del 2016, les aportacions globals que s'han consignat per a l'N-II són més baixes que aquest 2015. I això tenint en compte que en l'exercici anterior ja s'havien reduït en relació amb el 2014. En concret, per al 2016 la previsió és destinar un 22% menys a aquesta carretera (passant dels 19,07 MEUR del 2014, als 14,81 pressupostats el 2015 fins als 11,52 MEUR previstos per al 2016).

A banda de l'N-II, el Ministeri de Foment també pressuposta altres partides -totes elles, testimonials- per a altres obres viàries a la demarcació de Girona. De fet, la consignació per a cadascuna és només de 5.000 euros. Hi ha, per exemple, tot allò que fa referència a la conversió de l'N-260 en A-26, l'eix pirinenc (en els trams compresos entre Llançà i Figueres). O les obres del nou pas fronterer entre Puigcerdà i la frontera francesa.

Rotonda de Vilafant

El projecte de PGE també inclou una bona notícia per a Vilafant: la reivindicada rotonda de l'N-260 amb una inversió de 502.360 euros. Des de fa mesos, cada dimecres a les 7 de la tarda veïns de la població tallen la N-260 durant mitja hora per exigir a Foment el giratori per accedir a l'estació del TAV. Davant el silenci del ministeri, s'havien fins i tot plantejat tallar l'accés a l'estació d'alta velocitat com a mesura de pressió.

Una altra rotonda inclosa als pressupostos és una de les dues de l'avinguda Salvador Dalí a Figueres. Amb el mateix import que incloïen els PGE del 2015, l'Estat destina 1,08 MEUR a aixecar una de les dues rotondes que havia de construir abans de cedir la titularitat de la via al consistori.

Pas endavant per a l'arxiu històric

Altres ministeris amb partides explícites per al territori són els de Cultura i el de Medi Ambient. El projecte dels PGE per al 2016 inclou una inversió esperada i reivindicada al territori: la que ha de desencallar la construcció de la nova seu de l'arxiu històric de Girona. L'Estat preveu destinar-hi 1,15 MEUR d'un cost global de 12,56.

De nou, al document dels PGE no hi apareix enlloc el projecte del futur Museu Thyssen a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), i s'han esgotat les partides destinades a restauració de la Catedral de Girona i del Castell de Sant Ferran.

En el capítol de Medi Ambient, el projecte dels PGE consigna 600.000 euros al control de la regressió del litoral gironí, a la protecció i recuperació de sistemes litorals i a la dotació per a l'accés i ús públic de la Costa Brava.

Empreses públiques

Finalment, i deixant de banda els ministeris, el projecte dels PGE també recull quines seran les inversions de les empreses públiques a la demarcació per al 2016. En total, sumaran 39,84 MEUR. Adif invertirà 16,4 MEUR en projectes relacionats en l'alta velocitat i 2,8 MEUR en les infraestructures del tren convencional. La inversió més important són 500.000 euros per al pas a nivell de Flaçà. Renfe invertirà 16,8 MEUR a la demarcació i el grup Enaire, 2,03 MEUR en obres relacionades a l'aeroport Girona-Costa Brava (la majoria, de manteniment).