03 de agost de 2015
03.08.2015
Tema polèmic a l'Escala

Salut ajorna els concursos per gestionar els CAP fins a la creació d'una nova llei

Els contractes amb els proveïdors actuals estaran vigents a l'espera que la normativa s'adapti a una directiva europea

03.08.2015 | 07:44

El 5 de febrer Salut va anul·lar per segona vegada el concurs per adjudicar l'ABS de l'Escala, que inclou en CAP del municipi i set consultoris més del seu entorn. Es va convocar a finals del 2014 i hi optaven la Fundació Salut Empordà, l'empresa privada Eulen -guanyadora del primer, també anul·lat- i la unió temporal d'empreses SAR Residencial y Asistencial i Grupo Altersalus.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va emetre una resolució donant la raó a la Fundació Salut Empordà, l'actual proveïdora del servei, que demanava que al concurs només s'hi poguessin presentar empreses que acreditessin experiència en atenció primària i no només en serveis de salut en general, com recollien les bases de la segona licitació. El director del CatSalut, Josep Maria Padrosa, va anunciar llavors que esperava convocar el tercer concurs amb noves clàusules en un mes i mig, però mig any després, tot continua igual. Després de més de dos anys de tràmits, amb dos processos aturats i pendents del tercer concurs, pel qual no hi ha data, la Fundació Salut Empordà mantindrà per ara la gestió de l'ABS, on presta servei des de fa catorze anys.

El Departament de Salut no farà més concursos per a adjudicar la gestió de centres d'atenció primària (CAP) fins que es creï una nova llei de contractació de serveis sanitaris. La conselleria, que tenia previst licitar la gestió de vint-i-cinc àrees bàsiques de salut (ABS) aquest any -entre elles, les de Palafrugell, la Cerdanya, Peralada i Ribes de Freser/Campdevànol- ajornarà les licitacions fins a l'entrada en vigor d'un nou text normatiu que ha de redactar un grup d'experts abans de sis mesos. Mentre no entri en vigor, es mantindran vigents els actuals convenis i contractes amb els diferents proveïdors sanitaris, expliquen des de la conselleria.

El 23 de juny, el govern va aprovar la creació d'un grup de treball integrat per experts en matèria sanitària i de contractació perquè que, en un termini màxim de mig any, elabori les bases d'un avantprojecte de text normatiu que s'adapti a la Directiva europea relativa a la contractació de serveis sanitaris.

Aquest text ha de trasposar la Directiva europea 2014/24/CE de serveis en allò que correspon a la contractació de serveis sanitaris del Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de Catalunya en el marc d'una llei catalana de contractació de serveis sanitaris i socials d'atenció a les persones, segons expliquen fonts del Departament de Salut.

Aquesta directiva considera que, "atenent la importància del context actual i el caràcter delicat dels serveis d'atenció a les persones (sanitaris, socials i educatius), ha d'oferir-se a les administracions competents un ampli marge de maniobra per organitzar l'elecció dels proveïdors dels serveis de la manera que considerin més oportuna".

Així "s'assegura que els poders adjudicadors puguin aplicar, per a l'elecció dels proveïdors d'aquests serveis públics essencials, criteris de qualitat específics".

D'altra banda, el Govern assegura que el nou marc de contrac?tació es basarà en criteris que "permetin preservar les especificitats del model públic actual". Per això, a més de tenir en compte l'informe del grup de treball també pendrà en consideració les mocions i resolucions del Parlament sobre l'atenció primària de salut i la situació de la sanitat.

En aquestes mocions, la cambra instava el Govern a evitar la convocatòria de concursos públics per a la gestió de les àrees bàsiques de salut i, en cas de fer-ho, que només hi puguin optar empreses amb experiència reconeguda en l'atenció primària per evitar casos com el del CAP de l'Escala, que té pendent un tercer concurs, també supeditat a la nova legislació.

Vigència dels contractes

Fins que no es pugui aplicar aquest canvi en el sistema de contractació, expliquen des de Salut, es mantindran vigents els actuals convenis, contractes i autoritzacions per a la gestió de serveis sanitaris, tant els de l'atenció primària com els sociosanitaris i de salut mental. Això inclou la vintena d'ABS en què aquest any venç el contracte i que, segons va informar el conseller Boi Ruiz en una resposta parlamentària, es volia treure a concurs aquest any.

Entre aquestes ABS n'hi ha quatre de Girona que comprenen diversos consultoris i vuit centres d'atenció primària: els CAP de Palafrugell, Ribes de Freser, Campdevànol, Peralada, Llívia, Puigcerdà, Alp i Ger.

A l'espera de la nova llei, seguiran gestionades pels seus proveïdors actuals: el Consorci Assistencial del Baix Empordà lligat a l'hospital de Palamós en el cas de l'ABS de Palafrugell; la Fundació Hospital de Campdevànol per a l'ABS de Ribes i Campdevànol; la Fundació Hospital de Puigcerdà per a l'àrea de la Cerdanya -que tot i estar en territori gironí no per?tany a la regió sanitària de Girona- i ?l'Albera Salut, l'entitat autogestionada per professionals sanitaris que presta atenció sanitària a Peralada i els municipis del seu entorn.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema