L'onada de calor donarà una petita treva aquest cap de setmana. Afluixarà una mica i això sobretot perquè hi podrà haver algunes precipitacions sobretot a la zona del Pirineu. La setmana que ve en canvi, la situació es torna a revertir i els termòmetres arribaran altra vegada a superar les màximes que haurien de ser normals per l'època de l'any.

Amb tot però segons apunten les previsions, es preveu que a partir del divendres de la setmana que ve, les altes temperatures ja siguin història i que per tant, les que hi hagi siguin les que toquen per al mes de juliol. Així doncs es dirà adéu a la calor canicular, segons les previsions dels meteoròlegs de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

Aquesta és la previsió però ahir els termòmetres es van tornar a enfilar de valent. A Das, a la Cerdanya, es va assolir la màxima de la província amb 34,3 graus i a Roses, durant la matinada es va viure una calor tropical, assolint els 22,9 graus de mínima. A la resta de la demarcació les màximes van rondar entres els 31 i 34 graus de màxima i les mínimes entre els 17 i 20 graus de mitjana.

La falta de pluja manté l'alt risc d'incendis, sobretot a les comarques del Gironès, Baix Empordà i Selva. Ahir en aquesta última zona, en concret a Caldes de Malavella es va declarar un incendi de vegetació que finalment es va quedar amb un ensurt. Els Bombers van córrer cap a la zona amb unes vuit dotacions terrestres i finalment, van poder controlar les flames ràpidament d'una zona anomenada can Vila del terme. Al lloc hi van treballar també la Policia Local del municipi així com Adf. Van cremar 850 metres quadrats de vegetació. Protecció Civil alerta que cal extremar precaucions davant l'alt risc d'incendis.

Més ozó troposfèric

Arran de l'onada de calor, el Departament de Territori ha avisat que els nivells d'ozó troposfèric (O3) en l'aire ambient seran elevats en alguns punts de mesurament de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) ubicats arreu Catalunya. Aquests dies s'ha superat el llindar d'informació a la població en algunes zones de qualitat de l'aire catalanes, com la de les comarques de Girona durant el dia d'ahir.

D'acord amb la normativa relativa a la qualitat de l'aire, quan es superen els llindars d'informació o d'alerta establerts, cal posar a disposició del públic informació sobre la superació observada, els possibles efectes sobre la salut i recomanacions sobre les precaucions que ha d'adoptar la població afectada.

Quan les concentracions d'ozó superen un llindar determinat, poden afectar les persones i cal prendre mesures d'autoprotecció. Els efectes de l'ozó en la salut de les persones varia segons la seva concentració en l'atmosfera i la sensibilitat de l'individu. La majoria de les persones, especialment les que pertanyen a grups més sensibles, han de prendre precaucions quan els nivells d'ozó superen els valors d'avís a la població (180 micrograms per m3 d'aire durant 1 hora).

L'Agència de Salut Pública de Catalunya, com a mesura preventiva, recomana que la població sensible -infants i adults amb problemes de cor i pulmons- redueixi l'exercici físic intens, especialment a l'exterior.

D'altra banda, el grup Ecologistes en Acció va denunciar ahir "passivitat i falta d'informació" per part de la Generalitat de l'augment de la contaminació per ozó troposfèric que, segons afirmen, és "alarmant" en algunes zones de Catalunya.

Segons els ecologistes, des del mes de març passat els llindars d'ozó s'estan superant tant el límit legal per a la protecció de la salut humana (concentració d'ozó superior a 120 mg/m3, de mitjana en 8 hores) com quant a la recomanació de l'Organització Mundial de la Salut sobre aquest contaminant.

Ecologistes en Acció denuncia "la insuficient informació donada per les autoritats, que es limita a la publicació de dades a la web i l'enviament d'avisos de les superacions del nivell d'informació (mitjanes horàries superiors a 180 mg/metre cúbic) a qui ho hagin sol·licitat prèviament".

Per als ecologistes, "és necessària una campanya comunicativa contundent que avisi la població de forma immediata i a través dels mitjans de comunicació massius perquè es prenguin mesures de protecció de la salut, i que expliqui la gravetat del problema i les seves causes".