La concessionària del túnel del Pertús ha entrat en concurs de creditors arrossegada per un deute de més de 400 MEUR. TP Ferro, formada al 50% per l'espanyola ACS i la francesa Eiffage, ha demanat la mesura aquest divendres davant el Jutjat Mercantil de Girona. L'entrada en concurs de creditors arriba després que, durant els darrers quatre mesos, no s'hagi lligat cap acord amb els bancs ni amb els estats espanyol i francès per refinançar el deute. De fet, tant Madrid com París es van negar a injectar més diners a la concessió. En un comunicat, TP Ferro garanteix que, mentre duri el procés concursal, els TAV i trens de mercaderies continuaran circulant pel tram internacional entre Figueres i Perpinyà.

TP Ferro ha esgotat fins al darrer minut el termini de quatre mesos que li donava la llei per presentar el concurs de creditors. D'ençà que el 18 de març la concessionària va entrar en preconcurs, i després que les negociacions per refinançar el deute quedessin en via morta, era qüestió de dies abans TP Ferro no fes el pas.

En un comunicat, la concessionària assegura que el concurs és conseqüència directa de "no haver trobat un acord per reestructurar el deute". Un deute que puja a més de 400 MEUR i on hi ha implicats no només els bancs, sinó també els estats espanyol i francès. Tant Madrid com França, de fet, ja es van negar a injectar a la concessionària la quantitat que reclamava TP Ferro, més de 100 MEUR, per fer front a les pèrdues.

L'origen dels problemes econòmics de TP Ferro es troba, precisament, en què les previsions de la concessió no es van acomplir. L'empresa, participada a parts iguals per l'espanyola ACS (que presideix Florentino Pérez) i la francesa Eiffage, va obtenir la concessió del tram transfronterer del TAV al 2003.

L'obra s'havia de rendibilitzar amb els peatges que havien de pagar els trens d'alta velocitat i els combois de mercaderies que creuessin el túnel. Però com que els trànsits són inferiors als que es van preveure, això no ha permès quadrar números i fer front als préstecs bancaris que es van concedir.

Els TAV continuaran circulant-hi

A partir d'ara, i un cop el Jutjat Mercantil declari TP Ferro en concurs de creditors, què pot passar és una incògnita. D'entrada, la concessionària ja subratlla que el procés judicial no afectarà el pas de trens pel túnel del Pertús. "Els grups ACS i Eiffage, compromesos amb mantenir el servei públic, i amb l'objectiu de fixar un nou termini per aconseguir un acord de reestructuració del deute, han dotat a TP Ferro dels mitjans per continuar amb l'explotació del tram internacional", indica el comunicat.

En concret, segons recullen alguns mitjans, les dues empreses haurien injectat 4 MEUR per evitar que la infraestructura quedi en desús i garantir-ne el funcionament fins al març del 2016. Això, però, només dóna un cert oxigen a la situació; perquè el gruix del problema continua essent el deute milionari que s'arrossega.

No renuncia a la concessió

Al comunicat, TP Ferro també subratlla que l'entrada en concurs de creditors no és sinònim que deixi de ser la concessionària del tram Figueres-Perpinyà. De fet, la societat francoespanyola, ara per ara, no vol renunciar-hi. "L'objectiu segueix essent assolir ràpidament un acord amb les parts implicades que aporti una solució definitiva a la situació de precarietat actual", indica a l'escrit.

Si l'acord no arriba, però, en cas de fallida la pilota pot passar a mans dels governs. I és que els creditors (és a dir, els bancs) podrien reclamar responsabilitats patrimonials a l'Administració. És a dir, que l'Estat hagués d'assumir la gestió del tram transfronterer del TAV i, a més, fer-se càrrec del forat comptable que arrossega TP Ferro.

La concessionària del túnel del Pertús està formada a parts iguals per la francesa Eiffage i l'espanyola ACS/Dragados. Precisament, qui ostenta la presidència del grup és Florentino Pérez, a qui l'Estat ja va compensar amb 1.350 MEUR pel tancament de la planta de gas Castor (després que li anul·lessin l'explotació del magatzem marí davant la impossibilitat que no comportés risc sísmic).

En cas que l'Estat hagués de menjar-se el deute de TP Ferro, però, aquí la situació diferiria de la que es va viure amb el Castor. D'entrada, perquè la concessió no només la va fer l'executiu espanyol, sinó també el francès. I segon, perquè a diferència del Castor, aquí no s'heretaria un magatzem tancat, sinó una via ferroviària en servei.

1.100 MEUR d'inversió

El tram transfronterer del TAV ja va néixer amb mal peu. TP Ferro en va obtenir la concessió el 2003 i les obres, que van començar poc després, es van acabar dins de termini. El febrer del 2009, els 44,4 quilòmetres de línia entre Llers (Alt Empordà) i Perpinyà estaven estesos, incloent el túnel del Pertús que creua els Pirineus (de 8,3 quilòmetres). Els treballs van costar 1.100 MEUR.

Tot i això, com que l'Estat anava tard, va caldre construir un tercer rail entre Girona i Figueres perquè TP Ferro pogués començar a rendibilitzar la inversió. Per a l'estesa d'aquesta connexió provisional, que va entrar en servei al desembre del 2010, el Ministeri de Foment va desembutxacar 94 MEUR. La línia pròpiament del TAV, que enllaçava amb el tram transfronterer, no va acabar-se fins al gener del 2013.

Arran d'aquest retard, l'Estat ja va haver d'indemnitzar la concessionària TP Ferro pels incompliments. L'executiu espanyol va pagar una indemnització milionària (de més de 100 MEUR) i també va allargar la concessió inicial atorgada a TP Ferro dels 50 als 53 anys. A tot això, també s'hi ha de sumar que TP Ferro ja ha dut fins a dues vegades l'executiu estatal davant del tribunal d'arbitratge per desavinences amb la concessió.