L’advocat i primer secretari dels socialistes figuerencs ha tornat a la primera línia de la política municipal com a primer tinent d’alcalde del nou govern que comparteixen CiU i PSC. Casellas és un dels regidors més experimentats de la corporació i per aquest motiu ha volgut assumir àrees complicades relacionades amb la seguretat ciutadana, l’habitatge i el barri de Sant Joan.

Expliqui’m per quin motiu el PSC decideix acceptar l’oferiment de pacte per part de CiU.

Tal com vàrem dir en campanya, i tal com hem anat dient al llarg de l’any, el que volem és canviar coses en aquesta ciutat. Creiem que Figueres s’ha quedat enrere en moltes coses i el grup del PSC tenia molt clar que pretenia entrar a l’equip de govern per canviar les coses que no estan bé i fer una llista especialment dirigida als sectors que nosaltres creiem que s’hauria d’incidir especialment. Durant la campanya electoral, vàrem ser molt clars. Preferíem un pacte d’esquerres, però com que no va ser possible, hem arribat a un acord amb CiU, perquè no estem tan distants. És a dir, estem a prop en el model de ciutat. En aquests moments, el PSC aportarà un impuls important al desenvolupament del futur de la ciutat. Al pacte, ens hi va portar l’acceptació, per part de CiU, de les principals línies d’actuació del programa del PSC, que també són compartides, especialment el pla de xoc, l’increment de la Guàrdia Urbana, la urbanització del carrer Avinyonet i tot el que té a veure amb les instal·lacions esportives. Això, per nosaltres, era cabdal. I, insisteixo, qui vulgui treballar en fer tot això, té la porta oberta, només faltaria. El que jo demano a l’oposició és que treballem junts.

Vostès van portar a terme una campanya neta, sense crispacions ni enfrontaments. Creu que la gent ho va valorar?

Sí, totalment. Fins i tot l’eslògan que vàrem fer servir, el vàrem treballar molt amb l’Alfons Martínez, pretenia això. Deixem-nos de bronques innecessàries, i mirem endavant, perquè nosaltres mateixos i Convergència amb nosaltres, es podria fer una gran llista de retrets, però deixem-ho estar i anem endavant. Això és el que pretenia el nostre missatge, fer-ho més bé i fer-ho tots junts.

Què pot canviar o què espera que canviï amb la relació amb Convergència i Unió respecte d’ara fa dos mandats? Què li fa pensar que les coses aniran millor ara que no en aquell moment?

La necessitat de la ciutat. El que nosaltres percebem és que hi ha un moment, jo diria, d’emergència a la ciutat. Fins i tot el nom de les àrees ho explicita. Una de les àrees que portaré jo serà Àrea d’Emergència Social. A la ciutat, es guanyen menys de 2.000 euros de renda per càpita, molt menys que a Girona i això és inadmissible. I això fa que, tant sí com no, les relacions entre CiU i el PSC han de ser bones per força, perquè els figuerencs no es mereixen altra cosa. Hem de bregar i remar tots, i qui no entengui això és que no s’estima prou la ciutat i només vetlla pels seus interessos.

Hem d’entendre que és un missatge clar cap a l’oposició.

Sí, evidentment. Es pot tenir divergència, per exemple, en el model d’ecoserveis, de com hem de recollir les escombraries de la ciutat, però la divergència es tracta en una taula i es parla i no es diu no per no al govern, o al partit que sigui. Es parla i es posen models sobre la taula.

Creu que hi ha grups que no han assumit prou bé els seus resultats electorals?

Crec que la gent és bastant conscient de la realitat, tant el PSC com CiU en som bastant conscients. CiU admet que ha tingut una davallada, però que comença una nova època i que s’ha de treballar moltíssim per la ciutat. I, per part del PSC, estem contents perquè s’han obtingut uns bons resultats, dels pocs a escala de Girona que ha augmentat, però també som conscient que hi havia hagut èpoques millors. I pel que fa a la resta de grups, especialment ERC, en contra del que pugui semblar, sí que és conscient de la situació, el que passa és que intenta pal·liar-la aplicant una recepta totalment incorrecta. La mateixa recepta que no va aconseguir aglutinar una candidatura d’esquerres i que no va aconseguir aglutinar un pacte contra natura després de les eleccions, i ara hi ha una petita victòria absolutament intranscendent, com ha estat la del darrer ple. El que ERC ha d’entendre a Figueres és que la ciutat els necessita, nosaltres tenim la mà oberta, nosaltres volem dotar l’oposició de mitjans per poder fer la seva feina, jo sempre ho he defensat. Vaig posar un contenciós perquè tinguéssim un despatx. ERC hauria d’aprofitar això i posar-se a treballar. L’oferta implicava tenir assistència, per tenir despatx, amb un auxiliar a mitja jornada... per tenir molt més del que tenen ara, per poder fer bé la feina d’oposició.

El ple extraordinari del cartipàs va acabar com el rosari de l’aurora. És veritat que el PP s’havia compromès per escrit abans de la sessió?

En primer lloc, lamento que la portaveu del PP, Maria Àngels Olmedo, no complís la seva paraula. Perquè la paraula estava donada tres dies abans, i fins i tot ho vàrem signar perquè fos una cosa més formal. Em sap greu i espero que aquesta actitud es rectifiqui per part del PP i que compleixin la paraula donada. Quant a la transcendència d’això, trobarem una solució. El govern ha de governar i no pot haver-hi pausa. La ciutat no pot estar parada i, per tant, continuarem amb la mà estesa per tirar endavant, però en aquest moment tenim una situació de petita paràlisi que superarem. Aquesta setmana hi haurà nous contactes per tal d’arribar a aprovar aquest nou cartipàs, no en tinc cap dubte. Representa que en un partit, en el minut 1, ja ens han fotut un gol, però queden 89 minuts i tenim els jugadors per remuntar.

Vostè i l’alcaldessa, Marta Felip (CiU), han assumit àrees importants. Per quin motiu, en el seu cas?

Negociar té coses bones i no tan bones. Estem molt agraïts per l’abast de les atribucions rebudes, encara que algunes siguin molt complicades, però també cal dir que en una ciutat com la nostra, i amb una problemàtica tan gran, hi ha regidories que s’han de tirar endavant. Fa dotze anys que estic a l’Ajuntament i entenc que davant de problemes tan greus o importants com el de l’habitatge, la seguretat, la gestió de la Guàrdia Urbana, el barri de Sant Joan, convé una persona que tingui experiència i jo avui, per bé o per mal, sóc el regidor més antic. Això significa que, amb problemes grossos, hem de posar els millors actius al capdavant, i aquest és el pensament que hem tingut amb l’alcaldessa. No perquè em consideri millor que ningú, sinó simplement perquè crec que en política, com en altres coses, l’experiència és un grau. Aquestes regidories, a part de recursos, requereixen decisions polítiques importants. Un exemple: negociar els convenis amb els bancs. Cal algú que en sàpiga, i per la meva feina professional, hi tinc experiència. Actuaré en conseqüència, amb fermesa i dedicació.

Les regidories de Cultura i Esports les ocupen els seus companys Alfons Martínez i César Berranechea. Les persones que hi haurà al capdavant ja estaven triades i pensades per liderar-les en cas de governar?

I la quarta regidora, Àngels Vila, no va entrar, i per nosaltres hauria estat una excel·lent regidora d’Educació. Hem de barrejar-ho amb els problemes de la ciutat i la reflexió sobre què podíem aportar nosaltres des del partit socialista. Tot això combinat amb l’expectativa del resultat electoral que teníem i que ha estat bo. Per això nosaltres concentrem els nostres actius en els problemes de la ciutat i en les nostres capacitats i amb el que podem aportar. La voluntat del partit dels socialistes sempre va ser governar, i per això vàrem situar aquestes persones al capdavant de la llista. Saps que si presentes un bon actiu, en trauràs un bon rendiment quan s’hagi de treballar. És legítim i bo per a la ciutat que es faci així.

Tots van parlar de participació, transparència, comunicació durant la campanya...

Sí, són temes importants que hem de fer realitat. Arran del pacte amb CiU, en Francesc Crua­nyes s’ocuparà d’aquestes coses. Entenem que és un professional i un magnífic periodista i que serà capaç de portar-ho endavant. La qüestió principal és, sobretot, la transparència. Trobareu ben aviat un acord de ple en el qual publicarem la declaració d’interessos dels regidors, declaració de la renda... El portal de la transparència s’aplicarà en tota la seva dimensió. I quant a la política comunicativa de les accions diàries del govern, entenc i interpreto que de la mà d’en Francesc Cruanyes això millorarà. I quant a participació, començarem amb celeritat. Tenim una divergència amb CiU sobre la ubicació de les futures instal·lacions esportives i això se sotmetrà a una participació ciutadana de veritat, votant. Quin millor exercici que fer una consulta? I per qüestions importants per a la ciutat com és aquesta, farem consultes, no hi ha cap problema, al contrari és bo que es faci així.