El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat que Catalunya té tots els ingredients per ser un pol d'atracció enoturística a escala mundial. Mas ho ha dit en el marc de la I Nit de l'Enoturisme, que s'ha celebrat a les Caves Codorniu, a Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès). En el transcurs de l'acte, s'ha lliurat una distinció al celler familiar Can Torres de Sant Climent Sescebes.

Mas ha asseverat que el país "ho té tot" per "triomfar" des del punt de vista del turisme lligat a la vinya, el vi i el cava i que el que cal és "saber aprofitar-ho". El president ha destacat que Catalunya té paisatges "magnífics", la tradició del cultiu, grans cellers i grans empreses multinacionals que venen arreu del món. Durant l'acte s'han atorgat sis guardons a les millors iniciatives del país en aquest sector.

Mas ha destacat la potència turística de Catalunya, atraient 17 milions el passat any quan la població del país és de 7,5 milions. Ha assegurat que països que puguin igualar aquesta capacitat d'atracció n'hi ha pocs i per això ha considerat que s'ha d'aprofitar que els turistes ja venen al país per apropar-los a les experiències enoturístiques.

Ha posat en valor que el país compta amb pols turístics com Barcelona, gastronomia, empreses importants, paisatges i cellers, entre d'altres. "Què ens falta? No ens falta res més, els atractius els tenim sobre la taula", ha assegurat. Ha afegit però que cal que realment el país, i el sector enoturístic en aquest cas, s'ho cregui i sumi esforços per aconseguir els majors èxits.

D'altra banda, ha destacat que aquesta potencialitat de Catalunya no es basa en un recurs finit com el petroli o el gas sinó que es té com a arrel l'arquitectura, l'art, el talent, la capacitat de crear coneixement, la creativitat, el sentit del comerç i les empreses i això depèn exclusivament de que els catalans ho sàpiguen explotar bé. "Aquest és el nostre petroli (...) i la diferència amb el negre és que el nostre no té fi, es crea i s'alimenta cada dia", ha assegurat al temps que ha dit que un país basat en la cultura, la creativitat i el talent "és capaç de generar riquesa constantment".

Record per a Juli Soler

EN el seu parlament, el president ha tingut unes paraules de record per Juli Soler, impulsor juntament amb Ferran Adrià del restaurant El Bulli, que ha mort aquest dilluns. Mas ha destacat que Soler "va posar un èmfasi i una estima especial" en la promoció del vi i del cava del país.

Sis premiats en la primera edició

En el transcurs de la nit s'ha fet entrega del primers Premis d'Enoturisme de Catalunya, que neixen per reconèixer les millors iniciatives enoturístiques que s'han posat en marxa al país i volen ser estímul per a les empreses perquè vetllin per la qualitat, sostenibilitat i especialització del seu producte, incentivar-les a la millora continua de l'oferta i innovar a l'hora de plantejar noves propostes.

En la categoria d'Allotjaments el premi ha estat per a Hostal Sport amb seu a Falset (Priorat), en Restaurants el guardó ha recaigut en Bar Restaurant Moderno, amb seu a Vilalba dels Arcs (Terra Alta) i Mas Blanch i Jové de la Pobla de Cérvoles (les Garrigues) ha obtingut el premi en Art i Cultura.

En la categoria d'Experiències enoturístiques a cellers el premi ha estat per Cellers Torres SA dels Pacs del Penedès (Alt Penedès), mentre que Taller de Projectes Oci, SAL-Ocio Vital ha obtingut el guardó en la categoria d'Experiències enoturístiques que ofereixen agències de viatges especialitzades o empreses. Per últim, el celler familiar Can Torres de Sant Climent de Sescebes (Alt Empordà) ha rebut el premi a Pràctiques sostenibles/responsables d'enoturisme.

Els guardons s'emmarquen en el programa Enoturisme Catalunya de la Generalitat, que des de fa dos anys té com a repte principal posicionar Catalunya com a destinació referent a escala mundial. La primera edició de la Nit de l'Enoturisme ha estat organitzada per la Direcció General de Turisme i l'Agència Catalana de Turisme, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. L'acte ha comptat també amb la presència del conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, i el d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta.