El bus de gas natural comprimit (GNC) que s´ha incorporat al servei de transport urbà de Figueres ja circula pels carrers de la ciutat. Aquesta compra forma part del pla estratègic per renovar la flota de vehicles que es va iniciar el 2014. El nou bus es carrega a l´estació de subministrament (gasinera) que s´ha instal·lat a la seu de Fisersa.

El vehicle ha pogut entrar en funcionament després que, durant les darreres setmanes, s´hagi finalitzat la construcció de la gasinera que s'encarregarà de comprimir el gas fins als 200 bars, que és la pressió necessària que utilitzen aquest tipus de vehicles. Per poder incorporar un bus propulsat amb gas natural, Fisersa ha procedit a instal·lar una estació de compressió a la seu de l´empresa, tal com fa, per exemple, Transports Municipals de Barcelona (TMB).

El gerent de Fisersa, Lluís Martínez, argumenta la construcció de la gasinera afirmant que "tenir una estació pròpia de compressió del gas era un requisit imprescindible si volíem poder incorporar vehicles propulsats amb gas natural. A tota la província només hi ha una instal·lació pública semblant, a Salt, i a tota Catalunya només TMB, i ara també Fisersa. Totes elles disposen d´estacions de subministrament pròpies, situades a les seves instal·lacions".

D´altra banda, el conseller delegat de Fisersa, Manel Toro, explica que "a la primera unitat de bus de GNC en seguiran d'altres, renovant així progressivament la flota de l´empresa municipal amb aquest full de ruta cap a la millora del nostre entorn. Fer ecologia és fer ciutat, és fer Figueres, és fer Empordà".

Eficiència energètica i menys cost

El vehicle de GNC que s'ha incorporat a la flota és de la marca MAN, té una longitud de 10'2 metres i una capacitat per a 83 persones. El període de càrrega és de sis hores, proporciona una autonomia superior als 350 quilòmetres i la despesa en combustible es redueix un 30% respecte als vehicles de gasoil.

La reducció d´emissions del nou autobús, respecte al vehicle que substituirà, és de prop del 100% pel que fa a totes les emissions contaminants (òxids de nitrogen, partícules metàl·liques, monòxid de carbó i Sofre) i de més del 30% respecte als gasos d´efecte hivernacle (CO2).