Romà Boule, fundador i impulsor de l'ONG Bicicletes Sense Fronteres, va viatjar fa poc temps al Senegal, concretament a Palmarin, per conèixer d'a prop la problemàtica que vivien els alumnes de l'institut d'aquesta zona -"un lloc que fou turístic però que l'èbola i la crisi mundial ha deixat un paisatge dantesc"- i engegar el que serà el seu projecte de cooperació internacional més important fins ara. L'impulsen en col·laboració amb la Fundació de Lluís Llach i servirà per ajudar a uns 848 joves -l'any vinent en seran un miler- d´entre 12 i 25 anys que estudien en aquest centre educatiu. La idea és dur bicicletes reciclades del taller de reinserció social que té l'ONG a Vilablareix i que els responsables de l´institut les gestionin. Les bicicletes serviran perquè els joves vagin a l'escola i esgotin menys energia i, alhora, menys calories. "A l'Àfrica es passa més gana que a l'Índia perquè aquí nomès hi ha arròs i cus-cus. Nosaltres els hi donem una oportunitat a una persona que està oblidada de la mà de Déu", reconeix Boule.

La col·laboració amb la Fundació Lluís Llach consistirà en que els joves que usin les bicicletes, que portaran el distintiu groc de l'ONG, i pateixin una averia hauran de passar per la biblioteca que està construint aquesta Fundació. "Hauran de llegir un llibre o fer alguna activitat cultural", explica Boule qui reconeix que allà els joves no estan gaire motivats però sí que hi ha molta cultura de l'esport. "Quan s'acaba la tarda, entrenen lluita senegalesa, futbol a la platja, agafen una pedra per fer exercici. Nosaltres els volem acostar al coneixement. A partir d'aquí ells poden fer el que vulguin o puguin", argumenta l'impulsor de l'ONG.

La gent des d'aquí pot col·laborar en aquest projecte solidari aportant bicicletes usades que arreglarà l'ONG des del seu taller -amb la reparació feta i el trasllat al Senegal el cost és de 60 euros per bicicleta- o bé donant diners. Boule té previst entregar les primeres bicicletes a principis del curs vinent.