Conscients que "junts tenen més força", els alcaldes dels nou municipis inclosos a l'ABS de l'Escala s'han reunit aquest dimarts per fer front comú davant el nou concurs d'adjudicació de la gestió del CAP de l'Escala i els dispensaris de set municipis més. "Contents" per haver aconseguit l'anul·lació per segona vegada del concurs, els alcaldes han demanat "un pas més" al Govern per garantir que el servei no caigui en mans d'una empresa amb ànim de lucre tot i que acrediti experiència en atenció primària. A més, han tornat a demanar una reunió amb el conseller de Salut per traslladar-li les seves reivindicacions abans que s'obri de nou el concurs i ser presents al patronat de la Fundació Salut Empordà.

La reunió d'aquest dimarts, que ha servit per mostrar la unitat dels municipis inclosos a l'ABS de l'Escala i signar un manifest conjunt, s'ha celebrat a l'Ajuntament de l'Escala i ha estat presidida pel seu alcalde, Estanis Puig. També hi han assistit els alcaldes de Bellcaire d'Empordà, Albons, Viladamat, Ventalló, Torroella de Fluvià, Sant Pere Pescador i Vilamacolum. L'únic municipi de l'ABS que no ha estat representat ha estat l'Armentera per problemes de salut del seu alcalde.

L'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, ha assegurat que l'anul·lació per part del Govern del segon concurs de licitació ha estat "una victòria" dels pobles que formen l'ABS de l'Escala perquè "tots junts" han aconseguit garantir un servei tant essencial com és l'atenció primària de la ciutadania. En aquest sentit, Puig ha afegit que es tracta d'una "victòria sense ànims de revenja" que l'únic que perseguia era protegir el benestar social es una àrea de 17.000 habitants.

Puig també s'ha mostrat "content i feliç" pel fet que la lluita conjunta dels nou municipis hagi servit perquè el Govern variï els requisits en futurs concursos, el que suposa un precedent a l'hora de plantejar la gestió dels serveis d'atenció primària arreu del país.

Dant la imminència d'un nou concurs, Puig ha apuntat que el que s'ha d'aconseguir és que el Govern "faci un pas endavant" i que a les bases de la nova licitació "es barri el pas" a empreses amb ànim de lucre per evitar la privatització del servei i la retallada de prestacions. "Cal que garantim que l'assistència primària es regeix per valors de servei públic, no amb criteris primordialment d'ordre econòmic", ha reblat.

Per traslladar "les inquietuds del territori", Puig ha tornat a demanar una reunió amb el conseller de Salut, Boi Ruiz, abans que es presenti el nou concurs. Una reunió, ha afegit, que ha de servir perquè Govern "tingui cura i posi seny" abans de redactar el plec de condicions necessàries per optar al nou concurs.

Per últim, Puig ha avançat que possiblement es reunirà aquesta setmana amb l'alcaldessa de Figueres i presidenta de la Fundació Salut Empordà, Marta Felip, per reclamar que els municipis de l'ABS de l'Escala hi estiguin representats. En aquest sentit, Puig ha assenyalat que tot i que ho han reclamat en més d'una ocasió ja és hora que se'ls deixi de veure com "elements estranys".