La serralada del cap de Creus torna a tenir una sola 'bola' al capdemunt del Pení, on hi ha la base de l'Esquadró de Vigilància Aèria EVA. Aquest setmana, el ministeri de Defensa ha desmantellat, en teoria, una de les dues estructures rodones que protegeixen els ràdars militars després que s'hagi acabat la instal·lació d'un equip d'última generació.

El fet ha coincidit amb el fort temporal de vent que aquests dies afecta l'Alt Empordà, la qual cosa va donar peu, ahir, segons alguns testimonis, a la possibilitat de la caiguda accidental d'una de les 'boles' ja que la seva desaparició va ser molt precipitada. Ràdio Cap de Creus va penjar una foto al migdia, amb el Pení nevat quan encara hi havia les dues boles. A la tarda només en quedava una, tal com mostra una imatge del mateix mitjà cadaquesenc.

L'EVA 4 va ser inaugurat operativament per personal de la 875th AC & WSQ (Alert and Control Warning Squadron) de la USAF l'any 1959, com a unitat conjunta hispà-nord-americana. L'any 1964 la unitat americana va ser desactivada, quedant les instal·lacions i equips a càrrec del personal espanyol.

Com altres unitats similars a la xarxa de Comandament i Control, aquesta Unitat té unes característiques especials que la converteixen en una unitat de primera línia de combat ja que la defensa aèria és el guaita que no descansa, i manté la seva capacitat de reacció en pau o en guerra, 24 hores al dia, tots els dies de l'any, segons l'Exèrcit de l'Aire.