L'Ajuntament de Figueres ha iniciat el procediment per sancionar 137 habitatges de bancs i constructors que fa més de dos anys que estam desocupats. Es tracta del primet "paquet" detectat per l'àrea d'Habitatge però s'espera que se'n trobin més. Ara, se'ls comunicarà per carta la situació i s'obrirà el període perquè puguin presentar al·legacions justificant-ne els motius. La regidora d'Habitatge, Sònia Trilla, diu que el procés es podria allargar un màxim de dos mesos fins que pogués fer el cobrament de la multa però preveu no haver d'arribar-hi aconseguint que els propietaris s'acullin a mesures del foment de l'ocupació com ara cedint pisos a la borsa del lloguer social. L'equip de Govern de CiU preveu unes multes mínimes de 3.600 euros i màximes de fins a 100.000.

El ple va aprovar, com ja havien fet d'altres municipis catalans, el passat mes de febrer la moció presentada per la PAH i defensada per ICV per multar les entitats financeres i grans empreses amb pisos buits. Va comptar amb el suport de tots els grups municipals excepte el PP però, des d'aleshores, no s'havien fet actuacions al respecte. Al ple de dimarts i arran d'una pregunta del regidor d'ICV, Xavier Monfort, Trilla va explicar que estaven treballant en les sancions a gairebé 140 habitatges que estan desocupats des de fa més de dos anys "presumptament sense causa justificada" i que estan a mans de sis propietaris, la majoria constructors però també hi ha entitats bancàries.

La regidora va alertar que per fer la tramitació d'expedients sancionadors s'ha de tenir en compte que la llei obliga a passar per quatre fases. La primera iniciada ara és la d'informar a la propietat que ha de respondre justificant els motius. Si aquests no són de "conformitat amb el que preveu la normativa, s'inicia la segona fase que seria la d'incoació de l'expedient sancionador i, la tercera, passa per oferir a la propietat possibilitats vinculades al foment de l'habitatge, entre les quals hi ha la de fer cessions de pisos", va afegir. Si no es compleix cap d'aquests requisits, s'iniciarà la tramitació de l'expedient ordinari. És a dir, del cobrament de la multa que, com a mínim, serà de 3.600 euros "a raó d'uns 300 euros al més que és el que se sol pagar per un pis". Trilla va insistir que tot aquest procés podria allargar-se un màxim de dos mesos però que la voluntat municipal és no haver d'arribar-hi. "La nostra intenció és que s'avinguin a prendre mesures com cedir-los per a la borsa del lloguer social o bé que els posin a lloguer", va assegurar.

L'oposició vol més

ICV i la CUP van celebrar que s'hagi mogut l'engranatge però Joan Font (CUP) va recordar que el segon concurs per a la compra de pisos pel lloguer ha tornat a quedar desert i va demanar a l'equip de Govern que "explori altres vies per aconseguir-ho". També ho va reclamar la regidora d'ERC Mireia Mata, que va demanar-los "celeritat".