"Estimats Reis Mags d'Orient, aquest any també ens hem portat molt bé". Sí, és la típica frase introductòria que qualsevol nen ha pogut escriure als Reis Mags al llarg d'aquests dies i també és la que han utilitzat els bombers del parc de Figueres per pressionar el Govern de la Generalitat i aconseguir que es comprometi a dotar-los del material de què manquen i que els repari el que està en mal estat. El Departament d'Interior no ha rebut "la carta" i considera que no es pot pronunciar sobre aquest punt fins que li sigui exposat formalment.

Representants del sindicat d'UGT-Bombers expliquen que aquesta iniciativa sorgeix perquè estan tips que la resposta automàtica del Departament a les seves reivindicacions sigui que "no disposen de pressupost" i en aquesta ocasió han preferit fer un acció que permeti "a la ciutadania" comprovar la situació actual amb la qual han de treballar els bombers.

El cas és que els bombers del parc de Figueres han fet saber que necessiten onze mànegues per al camió forestal, un separador hidràulic per al camió d'accidents de trànsit, una llitera niu per al camió d'accidents de trànsit, una devanadora de mànegues per al camió de foc vivenda, la instal·lació de càmera tèrmica i quatre devanadores de mànegues per al camió destinat a intervenir al túnel del TAV i el carro per traslladar l'equip d'excarceració dins el túnel.

Però no només necessiten material nou sinó que també estan a l'espera que se'ls arregli el generador d'escuma del camió de primera sortida, l'equip d'aire respirable del camió per intervenir al túnel del TAV i la serra del camió per accidents de trànsit.

Aquestes són les reivindicacions imprescindibles per desenvolupar la seva tasca amb plenes garanties per a la ciutadania, al marge queden les específiques del parc de bombers que afecten al comfort i la salubritat -que també les han demanat-.

Perills de no disposar d'eines

Des del sindicat expliquen que les seves reclamacions estan justificades també per les recomanacions dels fabricants del material, bona part del qual ja ha superat el seu temps de vida útil, com el cas del separador hidràulic utilitzat en les excarceracions de conductors atrapats entre la ferralla dels cotxes accidentats.

Altres mancances que poden arribar a generar situacions de perill i extravagàncies serien la manca d'una càmera tèrmica al túnel del TAV. "Si hi ha un incendi el túnel queda sense visibilitat pel fum i una càmera tèrmica detectaria el focus, els bombers francesos la tenen i nosaltres no de manera que si passa l'accident hauriem d'esperar a que entressin els bombers de França al túnel i ens diguessin on està el foc", apunten des del sindicat.

La carta l'han enviat els bombers de Figueres però hi ha altres parcs en situació similar.