La rambla de Figueres va suportar, la nit de dissabte a diumenge, el "xàfec més important de la seva història". Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, la ciutat va registrar 240 litres/metre quadrat d'aigua. L'alcaldessa Marta Felip ha explicat que això va fer augmentar el cabal d'aigua de la riera que passa per sota la rambla i, a la part baixa, on hi ha la base del monument a Narcís Monturiol, es va generar un remolí que va acabar fent cedir el mur de la canalització. Això va provocar l'esfondrament de part de la rambla i l'esvoranc de 40 metres quadrats. Les conseqüències de la pluja continuen a Figueres i l'escola Anicet de Pagès, a la Marca de l'Ham, encara no pot reprendre l'activitat.

Figueres ha començat a avaluar les conseqüències de l'aiguat que va caure al llarg del cap de setmana, amb especial intensitat la nit de dissabte a diumenge. L'alcaldessa, Marta Felip, ha explicat que els tècnics municipals han baixat aquest dilluns a la riera que passa per sota la rambla de la ciutat per comprovar l'abast dels desperfectes i per apuntar les causes.

Segons ha explicat, a la part de baix de la rambla, al mig de la canalització de la riera que data de l'any 1828, hi ha una columna que és el fonament del monument a Narcís Monturiol que es va aixecar el 1917. "Ha estat així durant gairebé un segle i no havia passat res, però el cert és que no deixa que l'aigua circuli obertament com en altres trams", ha explicat l'alcaldessa que assenyala que, en aquest punt, es va generar una mena de remolí que va acabar fent cedir el mur de la canalització.

L'aigua va anar erosionant el terra fins que, finalment, un tram de 10 per 4 metres va cedir del tot, generant l'esvoranc. Segons Felip, la rambla va suportar "el xàfec més important de la seva història". El temor que tenien és que l'aigua pogués arribar a afectar els fonaments dels edificis que hi ha al cor de la ciutat però la visita tècnica ho ha descartat del tot.

Ara, els tècnics faran els estudis geotècnics necessaris per redactar el projecte de reparació. Segons l'alcaldessa, una de les dificultats més importants serà definir com s'executen perquè és un lloc complicat. De moment, a més, no s'atreveixen a aventurar quant costarà però esperen comptar amb línies d'ajut tant de la Diputació com de la Generalitat per poder-les executar. "Sinó haurem de posar els diners nosaltres però esperem tenir ajuda", ha afirmat.

Escoles, cementiri i particulars

A banda de la Rambla, diversos edificis municipals han patit les conseqüències de l'aigua. Entre les escoles afectades, destaca l'Anicet de Pagès de la Marca de l'Ham, que encara no saben quan podrà tornar a funcionar amb normalitat. També ha quedat molt afectat el cementiri, altres escoles i centres de formació, equipaments esportius i centres cívics.

Marta Felip ha explicat que ja han començat els contactes per declarar Figueres i els municipis veïns zona catastròfica i destaca que això servirà per accedir a més compensacions que les que poden cobrir les asseguradores privades.

Per ajudar els particulars que hagin patit pèrdues, l'ajuntament ha posat a disposició dels ciutadans una persona especialitzada en sinistres per resoldre totes les consultes relacionades amb les assegurances i els danys ocasionats per la llevantada. L'atenció es farà de demà a divendres, de 10 a 14 hores, a l'Oficina Municipal d'Atenció al Ciutadà.