L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha apuntat que s'està estudiant la possibilitat de demanar la declaració de zona catastròfica pels efectes dels aiguats de la passada matinada. Felip creu que "hi ha motius" per fer-ho, però s'esperaran a que el nivell de l'aigua baixi per comprovar quin ha estat el dany real. L'alcaldessa tampoc ha volgut fer una valoració dels danys econòmics, tot i que ha assegurat que entre els desperfectes als espais públics i els danys a particulars la xifra serà elevada. Demà dilluns està previst que s'instal·li a l'ajuntament un punt d'atenció per assessorar els damnificats. Aquesta tarda s'ha seguit treballant en el reforç de l'esvoranc amb un mut de contenció.

Amb un ull posat al cel per si torna a ploure amb intensitat, Figueres intenta recuperar mica en mica la normalitat després de les fortes pluges de la passada matinada. En aquests moments, segons ha informat l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, la prioritat passa per assegurar la zona més propera a l'esvoranc de la Rambla amb un mur de contenció de sacs de sorra per evitar que noves pluges el fessin més gran i pogués afectar els edificis propers. En aquest sentit, Felip ha apuntat que només han hagut dessallotjar tres persones, dos d'elles veins de la Rambla, i els residents de la Fundació Altem que han estat traslladats per precaució a l'Hospital de Figueres.

Pel que fa a la resta d'afectacions, Felip ha destacat seriosos desperfectes a la pista d'atletisme municipal i danys per inundació a l'escola Anicet de Pagès de la Marca de l'Ham. Pel que fa a l'escola, Felip ja ha avançat que demà no obrirà les portes fins que es puguin netejar les aules. Més enllà de les afectacions a equipaments municipals, l'alcadessa de Figueres també ha destacat el danys a particulars, especialment per la quantitat de garatges de la ciutat que han quedat negats.

A primera hora de la tarda, i a l'espera que no torni a plore, Felip ha destacat que tots els accessos a la ciutat ja estan oberts i que la circulació és fluïda. Només el tram de la C-31 a l'alçada del polígon industrial del Pont del Príncep resta tallat a la circulació per l'acomulació d'aigua sota el pont del tren.

A l'hora de quantificar els desperfectes, Felip ha evitat fer valoracions fins que el nivell de l'aigua no baixi, però sí que ha avançat que "seran quantiosos" tant pel que fa als espais públics com els danys a particulars. És per això que no ha descartat la possibilitat de demanar la declaració de zona catastròfica. Per assessorar tots els particulars afectats, el consistori instal·larà a partir de demà dilluns una oficina d'atenció.

Tot i que es fa difícil predir terminis, Marta Felip ha assenyalat que s'intentarà restablir la normalitat a la Rambla abans de les festes de Nadal. De moment, s'ha restringit el trànsit a tota la Rambla i el de vianants a la zona propera a l'esboranc. Els talls de trànsit obligaran a redistribuir les línies d'autobús que circulen per la zona.

Vilabertran, sota l'aigua

Un dels pobles més afectats per l'aiguat d'aquesta passada matinada ha estat Vilabertran, a l'Alt Empordà, a tocar de Figueres. El poble s'ha despertat de matinada amb un pam d'aigua als carrers i, ràpidament, el nivell ha anat pujant fins arribar a un metre d'alçada, en alguns punts. El regidor de Serveis de l'ajuntament del poble, Joan Pernau, ha explicat que durant la nit i ben entrat el matí, alguns carrers del poble s'han convertit en veritables rius.

Gran part dels veïns han hagut de sortir de casa seva, posar-se les botes i començar a ajudar-se mútuament per treure l'aigua i el fang de casa seva. Tal i com ha explicat un dels veïns, Mart Renart, la pluja els ha agafat "per sorpresa". "Estàvem dormint quan, de sobte, ens ha trucat un conegut per veure si podíem anar a ajudar-lo que tenia aigua a casa seva ja que el meu pare és paleta. Quan hem sortit de casa hem vist que teníem un pam d'aigua", ha comentat. "Vilabertran queda en un punt enclotat, al costat del nus i quan les rieres que venen dels municipis ja van plenes s'ajunten aquí i és un daltabaix", ha explicat.

Les zones més afectades per les inundacions han estat els accessos al poble i alguns dels carrers principals que s'han convertit en llacs improvisats. Aquest diumenge a la tarda encara es podia veure tots els camps dels voltants negats d'aigua i veïns treballant per treure les fulles, el fang i, fins i tot, algun peix despistat dels carrers. "Els veïns estan espantats, després de lo d'aquesta nit esperen no tenir que tornar a passar una situació similar, esperem que el temps aguanti i que l'aigua se'n vagi", ha conclòs el regidor.