L'Ajuntament de Figueres culpa l'Agència Catalana de l'Aigua i als seus problemes pressupostaris per no haver construït la nova Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) malgrat signar-ser un conveni l'any 2007. És la resposta que el consistori ha donat després de saber que la Comissió Europea ha denunciat el municipi al Tribunal Europeu per incomplir la directiva comunitària de tractament d'aigües residuals. Figueres no és l'únic municipi denunciat a les comarques gironines. També figura Banyoles. El Consell Comarcal del Pla de l'Estany, que és qui gestiona el tema, ha explicat que es tracta d'un problema amb la filtració de nitrogen i que l'ACA ja té pressupostades unes obres de millora el 2015.

L'Ajuntament de Figueres culpa l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i a la seva falta de pressupost per no haver construït la nova estació depuradora a la ciutat, si bé és una infraestructura prevista des del 2007, any en què el consistori i l'ens públic van signar un conveni. El consistori recorda que la gestió de l'aigua està cedida a Fisersa S.A., però que és l'ACA l'encarregada dels temes de la depuració de l'aigua i també de la construcció d'infraestructures relacionades amb aquesta finalitat.

Aquest depuradora nova havia de solucionar el problema de la depuració de les aigües residuals que ara la Comissió Europea ha denunciat al Tribunal de la UE juntament amb quatre municipis més catalans, com són Berga, Banyoles, Abrera i Capellades, per no tenir "sistemes adequats de col·lecció i tractament d'aigües residuals urbanes", un fet que suposa un "risc per a la salut humana, els aqüífers i el medi marí".

L'Ajuntament de Figueres ha informat en un comunicat que aquesta setmana s'ha fet una reunió amb l'ACA perquè, davant la impossibilitat de construir la depuradora a mig termini, es facin les obres necessàries per adaptar l'actual depuradora a la directiva europea i solucionar definitivament aquesta problemàtica. L'ACA ha assegurat que està tramitant les obres i que la previsió és que s'executin durant el 2015.

Deficiències en la depuració del nitrogen al Pla de l'Estany

El Consell Comarcal del Pla de l'Estany, l'ens que gestiona totes les aigües residuals de la comarca, no tenia coneixement d'aquesta denúncia. El seu president, Jordi Xargay, ha explicat a l'ACN que la depuradora instal·lada a Santa Llogaia del Terri "compleix tots els paràmetres" que s'exigeixen. Ara bé, en moments puntuals, ha reconegut que la infraestructura no filtra de forma adequada els compostos de nitrogen perquè no té prou capacitat.

Segons Xargay, l'ACA "ja ha fet importants esforços" per millorar la capacitat d'aquesta depuradora i de cara al 2015 hi ha prevista una inversió de prop d'un milió d'euros per ampliar la capacitat de depuració del nitrogen i acabar de corregir aquesta disfunció. En aquest sentit ha volgut subratllat que "no és que s'estigui contaminant constantment sinó que en moments puntuals la depuradora no pot eliminar al 100% la presència d'aquests compostos en les aigües residuals" i assolir els nivells exigits per la directiva europea.

La Comissió Europea reconeix en la denúncia presentada que s'han "resolt alguns problemes" des de la seva primera queixa el 2003 però que "el ritme lent de millores ha portat ara" el nou eurocomissari de Medi Ambient, Afers Marítims i Pesca, Karmenu Vella, a denunciar-ho als jutges de Luxemburg, que podrien imposar una sanció a l'Estat.

L'any 2011, la Comissió Europea també va denunciar al Tribunal de Luxemburg 18 municipis catalans, entre els quals hi havia Banyoles i Cornellà del Terri, per no depurar prou bé les seves aigües residuals. Brussel·les es queixava que feia tretze anys que aquests municipis incomplien la normativa comunitària del 1998.