El Parlament ha aprovat amb els vots de PSC, ERC, PPC i C's i les abstencions de CiU, ICV-EUiA i la CUP instar el Govern a revisar les licitacions de les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) de l'Escala i de l'Alt Camp Oest, que inclouen els CAP de l'Escala i Alcover respectivament. La cambra catalana reclama que en el plec de condicions quedi clar que la solvència tècnica s'ha d'adequar al contracte (serveis d'atenció primària) i que els criteris econòmics perdin importància -per tal d'afavorir les entitats sense ànim de lucre. La moció del PSC pretenia evitar que totes les ABS tornin a sortir a concurs i garantir que siguin gestionades directament per l'administració pública.

Com que la legislació referent a les licitacions de les ABS depèn en bona part de l'Estat, el Govern s'haurà d'adreçar al govern espanyol per intentar modificar la normativa. Aquest ha estat un altre dels punts aprovats, amb l'única abstenció del PPC. Més enllà de les gestions a Madrid, l'executiu català haurà de presentar durant el 2015 l'estudi sobre les possibilitats reals que les empreses públiques i consorcis públics puguin gestionar equips d'atenció primària mitjançant l'establiment d'aliances.

L'ABS de l'Escala, que inclou el CAP d'aquest municipi i alguns dispensaris d'atenció primària ha estat adjudicat a l'Empresa Eulen per 39 milions d'euros durant els propers 10 anys. Es tracta d'una empresa sense experiència prèvia en sanitat que competia contra la Fundació Salut Empordà, que feia 12 anys que gestionava l'ABS.

Un cas similar és el de l'ABS Alt Camp Oest, que inclou el CAP d'Alcover i quatre consultoris locals i que Salut pretén licitar per 25 milions d'euros. Els ajuntaments dels municipis als que dóna cobertura el CAP ja s'han manifestat en contra que s'acabi adjudicant a una empresa privada. En aquest cas, a més de les empreses privades interessades, s'han presentat els propis treballadors de l'ABS, que actualment gestionen els equipaments.

A més d'aquests dos casos també es demana que es faci el mateix pel que fa a les ABS Barcelona 3A i Vic 2 Sud, tot i que en el cas barceloní i vigatà només s'hi va presentar una entitat al concurs.