ERC s'ha sumat a la petició que fan Roses, Cadaqués i el Port de la Selva, empreses i part de la població, que s'aturi la tramitació del Pla rector d'ús i gestió del Parc Natural de Cap de Creus. Els regidors de Cadaqués, Roses, el Port de la Selva, Llançà i Portbou han presentat al·legacions conjuntes.

"No podem entendre que la Generalitat hagi optat, en relació amb la fórmula de protecció del PRUG del cap de Creus per la via menys sensata: publicar unilateralment l'aprovació inicial de la figura de protecció, sense haver treballar i consensuat amb el territori". Ho diu el diputat d'ERC al Parlament, Roger Torrent, que considera que la Generalitat hauria d'have promogut vies de participació i consens, establir mecanismes reals de consulta amb un procés participatiu obert. Des del partit han criticat que no s'han tingut en compte les aportacions dels ens locals implicats i els agents econòmics i socials. El diputat apunta que "no fer-ho així comporta una demostració de desconfiança respecte al territori, una manca de capacitat per generar empaties i polítiques comunes entre departaments de la Generalitat i la gent del territori".

Per això el partit ha presentat al·legacions demanant la retirada i la reformulació a partir de la prèvia constitució de l'òrgan de participació que hauria de servir per redactar-lo des del territori. Es tracta del consell de cooperació previst en el Pla especial i en la llei de creació del Parc l'any 1998.

El pla es va posar a informació pública a principi d'octubre amb un període d'al·legacions de 45 dies. Preveu una regulació de les activitats dins l'àmbit marí que suposa, per exemple, la regulació amb boies de les embarcacions i de l'activitat de submarinisme.