En l'últim dia per presentar les al·legacions al pla rector d'usos i gestió (PRUG) del Parc Natural del Cap de Creus, els alcaldes de Cadaqués, el Port de la Selva, Roses i Colera, han escenificat la seva unió contra el pla del Govern presentant conjuntament les seves al·legacions al monestir de Sant Pere de Rodes, seu del Parc Natural. El president de la seva Junta Rectora i alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, ha destacat que el territori "ha complert presentant les al·legacions en el termini previst" i que ara és el Departament d'Agricultura qui ha de complir els seus compromisos "marcant un full de ruta que sigui ràpid" per elaborar "tenint en compte el territori" el nou redactat.

Aquest dimarts s'ha tancat el període d'informació Pública del PRUG de l'àmbit marí del Parc Natural del Cap de Creus que es va obrir el passat 3 d'octubre. És per això que els alcaldes dels municipis afectats pel pla redactat pel Govern, els de Cadaqués, Roses, el Port de la Selva i Colera, s'han acostat a la seu del Parc Natural del Cap de Creus, situat al Palau de l'Abat, al monestir de Sant Pere de Rodes, per escenificar un cop més la seva unió contra el pla presentant conjuntament les seves al·legacions. Només a la seu del parc s'han presentat gairebé un centenar d'al·legacions que també es podien adreçar fins avui a la seu del Departament d'Agricultura a Barcelona i a la seva delegació de Girona.

Segons ha explicat l'alcalde de Cadaqués i president de la Junta Rectora del parc, Joan Figueras, els quatre ajuntaments han presentat conjuntament les al·legacions jurídiques i de forma, i, a banda, cada consistori ha presentat les seves "a nivell de contingut i tècniques". Figueras ha assegurat que les al·legacions presentades són "molt consistents" i que la seva elaboració ha exigit "molta feina" i que no hauria estat possible presentar-les en el termini previst sense la col·laboració del sector nàutic que opera al Parc Natural del Cap de Creus.

Pel que fa als passos a seguir a partir d'ara, Figueras ha assenyalat que el primer que cal fer és que el Departament d'Agricultura i el seu conseller, Josep Maria Pelegrí, marquin un "nou full de ruta" i convoquin "el més aviat possible" una reunió amb la Junta Rectora del Parc Natural per començar a estudiar plegats les al·legacions presentades com es va acordar en la reunió que els alcaldes afectats i el conseller Pelegrí van celebrar el passat mes d'octubre. "Nosaltres hem complert presentant les al·legacions, ara cal que el conseller Pelegrí marqui els passos a seguir", ha reblat.

L'alcalde de Cadaqués també ha demanat al conseller d'Agricultura que convoqui el Consell de Cooperació del parc, l'ens que agrupa representants de la societat civil implicats en el seu ús com ara pescadors, ecologistes o federacions d'activitats nàutiques, i que fa més de 15 anys que no es convoca. En cas que no ho fes, ha afegit Figueras, ell convocarà el consell per escoltar les demandes del territori i assistir a la reunió entre la Junta Rectora del parc i el Departament d'Agricultura "amb una postura única i ferma".

Per últim, Figueres ha recordat que els estatuts del Parc Natural del Cap de Creus preveuen que abans que s'aprovi el PRUG, hi ha d'haver un informe previ de la Junta Rectora del Parc, el que vol dir, ha explicat, que abans que tiri endavant "ha de passar per les nostres mans, el que és molt important".