Coordinació transfronterera per lluitar contra les espècies invasores. Aquest és l'objectiu de la trobada que aquest dijous han portat a terme tècnics i agents rurals catalans i francesos al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Els efectius catalans s'han reunit amb membres de l'Office National de la Chasse et de la Faune Sauvage (ONCFS) del govern francès per compartir coneixement, experiències i estratègies per lluitar contra la fauna invasora a banda i banda de la frontera. La reunió s'emmarca dins del conveni de col·laboració que el cos català manté amb l'ONCFS per millorar l'eficàcia dels serveis i desenvolupar accions comunes als Pirineus.

La trobada ha servit per parlar obre l'expansió actual d'espècies invasores com el coipú, el cargol poma, la vespa velutina, el visó americà, el musclo zebrat i el silur. Durant la xerrada s'han tractat temes com la vigilància, la formació i el coneixement. A més, també s'ha parlat sobre l'impacte que aquesta mena d'animals invasors provoquen als ecosistemes mediambientals i a l'activitat socioeconòmica de França i Catalunya.

Els dos cossos han explicat el treball que porten a terme per eliminar, reduir i frenar l'expansió d'espècies invasores i han exposat la seva experiència en casos concrets, els diferents sistemes de captura que utilitzen per cada animal i les dificultats que troben durant el seu dia a dia. També s'ha parlat sobre el comerç i la tinença d'aquestes espècies invasores i els riscos que comporta el seu possible abandonament.

Pel que fa al Departament d'Agricultura, els membres dels Agents Rurals han explicat com lluiten contra les espècies invasores presents a Catalunya. D'una banda han detallat que treballen per donar a conèixer els riscos a la població i realitzen tota mena de tasques de prevenció. D'altra banda, el segon front d'actuació del Departament és la lluita contra la tinença, circulació i alliberament d'espècies invasores.