La situació de la mortalitat a les carreteres de la província de Girona dista molt de la que hi havia ara fa un any, però les xifres mostren que una de cada tres víctimes mortals en accident de trànsit, fins a 14 de novembre, va ser un motorista. En total, en el darrer any, a la xarxa viària de les comarques gironines han perdut la vida sis persones quan anaven en moto.

L'última víctima mortal es va produir fa poc més d'una setmana a la ciutat de Girona. Un conductor begut va envestir un motorista que estava aturat en un semàfor de la carretera de Barcelona de Girona a l'altura de l'estació d'autobusos i va fugir del lloc dels fets, amb el jove mort a la calçada. La Policia Municipal el va atrapar al cap de pocs metres. Lluís Busquets, de 22 anys i veí de Besalú, va quedar detingut per un presumpte delicte d'omissió de socors, contra la seguretat del trànsit i per homicidi imprudent amb resultat de mort. El jutge va dictaminar el seu ingrés a presó provisional eludible i l'endemà va quedar en llibertat provisional després de pagar la fiança de 40.000 euros. La víctima, Ramon Ternero, de 27 anys i veí de Girona, va morir a l'acte, tot i que els agents de la Policia Municipal van intentar reanimar-lo amb un desfibril·lador. Aquesta tràgica mort se suma a les de cinc motoristes més que van pedre la vida mentre circulaven per les carreteres gironines durant aquests primers 11 mesos de l'any.

El primer dels accidents mortals que va implicar un vehicle de dues rodes motoritzat es va produir el 12 de març a Palau-saverdera. En aquest cas, un jove francès de 31 anys va morir en sortir de la via i xocar contra un canal a la carretera local GIV-6102. Els altres accidents amb motoristes implicats van tenir lloc els mesos d'abril, juny, agost, setembre i novembre. Pel que fa a les edats de les víctimes, tenien entre 27 i 40 anys.

Reducció de morts a Girona

Aquest 2014 està essent un any amb menys morts a les carreteres de Girona. A 14 de novembre, segons dades recollides per aquest diari, hi ha hagut 18 persones que han perdut la vida en sinistre viari, mentre que l'any passat va haver-hi en total 35 finats. Una altra dada que també és rellevant pel que fa a la sinistralitat viària és el nombre d'atropellaments que han acabat amb morts. En total, cinc persones han perdut la vida mentre creuaven una carretera o hi estaven caminant. El primer cas de l'any es remunta al 10 de gener a la ciutat de Girona, quan un cotxe familiar va atropellar un veí de la ciutat de 38 anys a l'alçada del número 35 de l'avinguda de França de Girona.

El darrer, en canvi, es va produir a la Jonquera el dia 1 de novembre, quan un home de 58 anys, d'origen magrebí, va morir poc després de mitjanit a l'hospital de Figueres després de ser atropellat per un cotxe a la carretera N-II, al seu pas per la Jonquera. El nombre d'atropellaments mortals fins a dia 14 de novembre és el mateix que els que es van produir l'any passat.

Pel que fa a la resta de víctimes mortals en accidents de trànsit, fan referència a sinistres viaris amb un turisme o camió implicat. L'últim sinistre mortal va tenir lloc a l'AP-7 a la Jonquera, quan un camió i un turisme van xocar. Una dona de 44 anys d'edat i de nacionalitat francesa que anava d'acompanyant al turisme va perdre la vida i el conductor, el seu marit, va quedar ferit greu.

Menys víctimes a Catalunya

A Catalunya s'ha produït clarament una reducció de la sinistralitat mortal a les carreteres, amb un descens que se situa al voltant del 13%. Enguany s'han registrat 120 víctimes mortals, mentre que l'any passat, en el mateix període, van ser 138. Pel que fa a ferits greus, Espadaler va explicar dijous durant la presentació d'una campanya de trànsit que la reducció ha estat del 8%, ja que s'ha passat dels 772 ferits greus registrats l'any passat fins al 12 de novembre als 711 que hi ha hagut des de principi d'any.

També s'ha produït un descens dels motoristes morts a la xarxa viària interurbana de Catalunya, ja que aquest 2014 han mort 31 motoristes i l'any passat, fins al 10 de novembre, 36. La xifra, doncs, suposa una reducció del 14%. Dijous es va presentar la campanya Més seny, menys víctimes, que anima els usuaris a fer-se una autofoto amb dos dits al front i a compartir-la a Twitter, Facebook, Instagram o Whatsapp.