Protecció Civil de la Generalitat ha demanat precaució davant la previsió de pluges, mala mar i vent per aquest dilluns i dimarts, d'acord amb les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). En aquest sentit, ha emès una prealerta del Pla Inuncat per la possibilitat de ruixats que poden superar els vint litres per metre quadrat en mitja hora, aquest dilluns al Litoral, Prelitoral i comarques del nord-oest, mentre que aquest dimarts està previst que afectin a les comarques de l'oest i vagin avançant cap a l'est. D'altra banda, el 112 ha rebut 134 trucades per petites incidències sense conseqüències, com inundacions de baixos, patis interiors i terrats, bassals a les vies o branques caigudes.

Les precipitacions aniran localment acompanyades de tempesta. Al llarg del dia les quantitats acumulades seran localment importants (més de 50 litres per metre quadrat en 24 hores).

En relació a les pluges que han afectat a les comarques del litoral central les darreres hores, el telèfon d'emergències 112 ha atès 134 trucades per petites incidències (inundació de baixos, patis interiors i terrats, bassals a les vies i branques caigudes, entre d'altres) sense conseqüències. Entre les dotze i la una del migdia, hi ha hagut una petita treva i només s'han atès cinc trucades. De les 134 trucades ateses, la majoria (51, que representen el 38%) s'han rebut des de Barcelona, 22 (16%) des del Masnou, 9 (6%) des de L'Hospitalet de Llobregat i 7 (5%) des de Premià de Mar.

D'aquests avisos, una trentena s'han derivat a Bombers de la Generalitat, sobretot a Baix Llobregat i Maresme, especialment al Masnou. Bombers de Barcelona ha realitzat 6 sortides per incidències menors. Per la seva banda, el Centre de Control de Barcelona Centre de l'Aigua BCASA ha activat a les 09:14h, la fase de Prealerta del pla d'emergència del Parc Fluvial del Besòs de forma preventiva.

El fenomen de tempestes s'ha produït de matinada tot i no haver estat previst, en desplaçar-se cap a l'interior des del mar una massa de força activitat i pluja al front litoral de Barcelona.

Mal estat de la mar

La previsió de l'SMC també indica que avui i demà i ha una situació de mala mar amb onades que poden superar els 2,5 metres (maregassa). Per aquest dilluns les comarques més afectades són les del litoral central, i demà el fenomen afectarà el litoral central i nord. Bufarà vent de component sud fins a migdia, a partir de llavors girarà a nord i oest. Hi haurà mar de fons i al final del dia hi haurà mar creuada al nord de la Costa Brava. Es demana extremar la prudència en activitats professionals i recreatives a mar i tenir molta precaució en els accessos al front marítim ja que l'onatge pot impactar amb força a la costa en aquestes zones.

Pel que fa a la previsió de vent, avui i demà, a Val d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alt Urgell, Cerdanya i Ripollès es poden superar els 90 km/h, especialment a les cotes altes. El vent serà de sud-oest. Per aquest motiu Protecció Civil de la Generalitat ha posat en Prealerta el Pla de Protecció Civil de la Generalitat Procicat.