Més de 300 persones -veïns de Cadaqués, de les comarques catalanes, empresaris del sector nàutic i del món turístic- s'han manifestat aquest dissabte a la platja gran de Cadaqués per reclamar la retirada del pla rector d'ús i gestió (PRUG) del Parc Natural del Cap de Creus. Els assistents han denunciat que el pla "atempta" contra el model turístic de la zona i només respon a un afany "recaptatori" per part del Govern. Per això, han demanat al conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, que faci marxa endarrere i que s'assegui amb el sector per crear un nou pla consensuat. Alerten que si no se'ls escolta, faran noves mobilitzacions.

La manifestació ha començat a les quatre de la tarda i ha durat uns quaranta minuts. En total, s'han reunit més de 300 persones - segons els organitzadors- vingudes d'arreu de les comarques gironines, de Barcelona i de la zona del Cap de Creus que han arribat fins a la platja gran de Cadaqués per mar i carretera. I és que l'acte també ha comptat amb la participació d'unes vint barques que han fondejat a la platja d'aquesta localitat de l'Alt Empordà.

La mobilització ha aplegat a veïns de la zona, empresaris del sector nàutic, de l'hostaleria i fins i tot els alcaldes de Cadaqués, Joan Figueras, i del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, que hi han assistit a títol personal. Els assistents, carregats amb pancartes han cridat diversos lemes en contra del pla d'usos marins que ha impulsat la conselleria d'Agricultura. Un dels participants i organitzadors de l'acte, Hugo García, ha resumit les reivindicacions dels manifestants. "Volem que el conseller Pelegrí retiri el pla perquè atempta contra el model turístic de la zona i només respon a un afany recaudatori", ha assegurat.

Tal i com explica Garcia, el nou pla rector d'ús i gestió de l'àmbit marí del Parc Natural del Cap de Creus limita la quantitat de boies que podran instal·lar-se tant a les platges com cales d'aquest espai protegit. "A Cadaqués marca que només poden haver-hi 83 boies quan, en aquests moments, hi ha més de 800 boies. No sé com pretenen que es col·loquin les barques", ha lamentat. A més, el nou document marcaria que tots aquells que volguessin accedir al parc pel mar haurien de pagar una taxa per poder fondejar a la zona i passar el dia. "És escandalós i innecessari", ha criticat García.

Un pla que "atempta" contra el model turístic del Cap de Creus

Segons els participants, aquest nou pla ha sortit "del no res". "Vam conèixer el document a mitjans d'octubre però hem sabut que feia sis anys que s'havia estat creant però en cap cas s'ha demanat l'opinió del territori", ha assenyalat l'organitzador. Els veïns i manifestants han assenyalat que continuaran les mobilitzacions fins que se'ls escolti i es retiri el PRUG. Llavors, conviden al conseller Pelegrí a asseure's de nou amb tots els sectors implicats per crear un nou pla consensuat i "viable".

"Estan convidades les administracions públiques a parlar amb tots els àmbits afectats que, indirectament, som tots, començar de nou i fer un nou document. Tenim clar que és necessari posar una mica d'ordre al Cap de Creus però no el que ara mateix se'ns està imposant", ha resumit García.

Aquesta mobilització - que es va programar de forma espontània a través del boca orella- arriba després que aquest divendres la conselleria d'Agricultura va fer arribar un comunicat on asseguraven que s'havia arribat a un acord de mínims entre els alcaldes de Roses, Cadaqués i el Port de la Selva amb el Departament d'Agricultura. Tal i com es detallava en el document, les diverses institucions van reunir-se el passat dimecres i van acordar que la conselleria no retirava el PRUG però es comprometia a no tirar-lo endavant sense el territori. Actualment el pla es troba en fase d'exposició i, en principi, la reunió va finalitzar amb l'acord que el departament incorporaria i avaluaria amb el territori totes les al·legacions que es presentessin i fessin falta per garantir un pla rector que s'avingués amb els sectors implicats.

Durant la trobada, els alcaldes van demanar que es retirés el document i es tornés a començar de zero, la mateixa reclamació que s'ha pogut escoltar aquest dissabte a la tarda a Cadaqués. Unes demandes que sembla que no arriben a les olleres del departament d'Agricultura. "Quan vam conèixer aquesta notícia ens vam quedar amb un pam de nas, sabem que els alcaldes a nivell personal comparteixen les nostres reivindicacions però també tenen unes implicacions polítiques", ha explicat l'organitzador i antic regidor del consistori de Cadaqués.

De moment, García ha avançat que volen veure la "reacció" de la conselleria davant de la mobilització. "Estem molt satisfets amb la resposta de la gent, ha estat més del que esperàvem. Tot i això tenim clar que s