Un comandament de l'exèrcit espanyol ha demanat disculpes aquest dimecres a la tarda a l'alcalde del Port de la Selva (Alt Empordà) per l'afer de l'estelada estripada al Coll del Mosquit. Diversos testimonis han denunciat al matí que un grup de militars que feien exercicis a la zona ha arrencat una estelada que onejava a prop del monestir de Sant Pere de Rodes. El responsable del restaurant del monestir, Xavier Bassaganya, assegurava que el grup estava format per una trentena de persones tot i que en les disculpes, el comandament ha atribuït el fet a un sol soldat. Cal recordar que poques hores després del fet un jove s'ha enfilat al pal on hi havia l'estelada i n'ha posat una altra.

L'alcalde de Port de la Selva, Josep Maria Cervera, ha fet públiques les disculpes de l'exèrcit a través de dues piulades al seu compte de Twitter. A la primera s'hi pot llegir que ha rebut la disculpa del comandament de l'exèrcit i que l'acció s'ha atribuït "a un soldat, no al col·lectiu". A la segona, Cervera assegura que el comandament li ha demanat que fes extensiva la disculpa "a tot aquell que s'hagi sentit ofès".

En declaracions a l'ACN, el regidor de Governació de l'Ajuntament del Port de la Selva, Roger Pinart, ha confirmat que tres membres de l'exèrcit s'han adreçat a la casa de la vila aquesta tarda, que estava tancada. Tot i això han pogut parlar amb l'alcalde i en el marc de la conversa, que ha estat breu, s'han disculpat.

Poques hores després del fet, un jove s'ha enfilat als volts de les quatre de la tarda al pal d'on ha estat arrencada la bandera per col·locar-ne una de nova. El jove, que ha actuat tot sol, ha penjat una estelada de menors dimensions a l'espera que aquest cap de setmana es reposi la que ha estat estripada pels militars.

Segons han explicat els testimonis que han presenciat els fets, els militars no han acabat d'arrencar l'estelada perquè han detectat que els treballadors del monestir els estaven observant.

Comunicat militar

Després de les disculpes a l'alcalde de Port de la Selva l'exèrcit ha fet públic un comunicat en què assegura que s'ha obert una investigació per aclarir els fets i "depurar les possibles responsabilitats".

També s'explica que l'autoritat militar corresponent contactarà amb el propietari de la finca afectada per tal que una comissió de danys "pugui rescabalar els possibles danys ocasionats".

Finalment es "lamenta" un "fet aïllat" que "no té res a veure" amb l'actuació "normal de respecte" que l'exèrcit "manté amb la propietat privada".