08 de octubre de 2014
08.10.2014
Santa Llogais d'Àlguema

Posen en tensió la MAT entre Bescanó i Santa Llogaia

La previsió és que l'estació conversora de la interconnexió engegui en període de proves el mes vinent

08.10.2014 | 12:11
La subestació de la MAT dels 400 kV a Santa Llogaia

Els 400 kV ja circulen pel cablejat de les 110 torres del tram aeri de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) entre Bescanó (Gironès) i Santa Llogaia d'Àlguema (Alt Empordà). Tot i que Red Eléctrica ha posat en tensió aquest tram, encara caldrà esperar unes setmanes perquè s'aprofiti l'energia. La previsió és que l'estació conversora de la interconnexió engegui aquest novembre, tot i que en període de proves, i encara no hi ha data perquè l'electricitat procedent de la MAT abasteixi les llars de l'Alt Empordà. Per a això, caldrà esperar almenys fins al segon semestre del 2015 perquè encara no han ni començat les obres de construcció de la subestació d'Endesa, endarrerida per tràmits urbanístics.

Fa poc més d'un any i mig que es van començar a alçar les primeres torres, i ara els 400 kV ja circulen pels 44 quilòmetres de cablejat aeri que té la MAT entre Bescanó i Santa Llogaia. En total, aquest tram que passa a cavall de les comarques del Gironès i l'Alt Empordà ha costat 66 milions d'euros (MEUR) i l'estesa de l'alta tensió passa a través de 110 torres.

Red Eléctrica en va acabar l'obra a finals de setembre i, com ja va anunciar aleshores la companyia, la intenció era endollar-lo a la MAT a principis d'aquest mes. Avui, això ja és una realitat. De totes maneres, però, caldrà esperar encara algunes setmanes abans no es comencin a aprofitar els 400 kV que arriben fins al complex de Santa Llogaia, i de fet encara no hi ha data perquè l'electricitat procedent de la MAT subministri les llars de l'Alt Empordà.

D'entrada, al novembre, la MAT permetrà engegar ja l'estació conversora de la interconnexió, tot i que en període de proves. Ja haurà acabat l'estesa del cablejat subterrani (ara es treballa al túnel transfronterer) i el testejat d'aquest tram s'allargarà ben bé sis mesos, fins al maig del 2015.

Al desembre, l'energia per al TAV

Un mes més tard, al desembre, els 400 kV que arribin fins a Santa Llogaia es connectaran amb la subestació d'Adif (situada al mateix complex) que donarà energia al TAV. A partir d'aleshores, l'última pota del complex que quedarà per completar serà l'enllaç amb la subestació que ha d'aixecar Endesa, i que transformarà la tensió a 132 kV per subministrar-la a la xarxa de l'Alt Empordà.

Com a mínim, però, perquè l'energia de la MAT arribi a les llars caldrà esperar ben bé fins al segon semestre del 2015. De fet, de la subestació d'Endesa encara no n'hi ha ni una pedra posada. L'obra s'ha endarrerit per tràmits burocràtics. Endesa, però, ja ho té tot a punt per posar les màquines sobre terreny quan se signi l'aprovació definitiva del projecte (de 8,9 MEUR) i es tingui damunt la taula la llicència d'obres.

Compactar línies, després de la interconnexió

El projecte de la MAT entre Bescanó i Santa Llogaia també porta aparellada la compactació de dues línies amb les torres dels 400 kV. Una primera, de 220 kV entre Bescanó i Sant Julià de Ramis (Gironès), on hi haurà una subestació de la MAT que es batejarà amb el nom de 'La Farga'. I una segona, de 132 kV, que surt de Sant Julià i arriba fins a Santa Llogaia.

Les línies existents, però, no es començaran a desmuntar com a mínim fins passat el maig del 2015, un cop hagi entrat en servei la interconnexió. La compactació de línies, un cop comenci, no es farà només al tram Bescanó-Santa Llogaia. La companyia Red Eléctrica també la portarà a terme al Vic-Bescanó, un tram de la MAT que es va inaugurar el juliol del 2011 però on encara no s'han desmantellat els antics suports de línies per integrar-los amb les torres dels 400 kV.

En espera de l'estudi

De tot el trencaclosques de la MAT, queda pendent també el polèmic ramal de Santa Coloma de Farners i la subestació de Riudarenes (Selva). Davant l'oposició del territori, el Parlament ha aprovat que s'estudiï si és necessari i si hi ha alternatives (com soterrar-lo o que tingui menys potència).

Red Eléctrica està a l'espera del què concreta l'estudi, però la companyia ja ha insistit que, per a ells, el projecte és necessari. No només perquè, com indica, a Riudarenes hi haurà un altre punt d'alimentació del TAV, sinó també perquè des de la subestació situada en aquell municipi es reforçarà tota la xarxa de distribució a la zona centre i sud de les comarques gironines.

El projecte de la MAT a les comarques gironines, incloent la interconnexió, té un cost de més de 850 milions d'euros (MEUR). El Vic-Bescanó va suposar uns 100 MEUR; el Bescanó-Santa Llogaia, 66 MEUR, i el tram soterrat, 700 MEUR (dels quals, 225 MEUR han vingut per part d'ajudes europees).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook