Els set alumnes de Santa Llogaia d'Àlguema (Alt Empordà) que avui havien de començar les classes a l'escola del municipi esperaven excitats a dos quarts de nou del matí l'autocar que els ha dut a la seva nova escola, a Vilafant. I és que el centre escolar del municipi ha estat tancat per falta d'alumnes. L'alcalde de Santa Llogaia, David Bahí, ha lamentat el tancament del centre perquè "una escola sempre dóna vida a un municipi", però ha reconegut que davant la manca d'alumnes ha estat una mesura encertada. Del mateix parer que l'alcalde, els pares dels alumnes han assegurat que per als nens serà millor anar a una escola més gran on puguin compartir aula amb nens de la seva edat.

Tot i que el curs escolar a les comarques gironines ha començat amb més alumnes i mestres que el curs anterior, ho ha fet amb una escola menys: la de Santa Llogaia d'Àlguema, que ha tancat per falta d'alumnes. El curs passat va comptar amb un total de 8 estudiants que aquest curs s'havia reduït inicialment a cinc tot i que a darrera hora s'hi van matricular dos alumnes més. Amb tot, el Departament d'Ensenyament va decidir el tancament del centre sense descartar que es pugui tornar a obrir en anys vinents.

Els set alumnes han començat aquest dilluns les classes a l'escola 'Sol i Vent' de Vilafant, a pocs quilòmetres de Santa Llogaia. Per tots ells, el transport i el servei de menjador seran gratuïts.

L'alcalde del municipi, David Bahí, ha assenyalat que sempre "és una mala notícia que es tanqui una escola" perquè "dóna vida al municipi", però que cal "assumir la realitat" i esperar que l'any vinent es pugui tornar a obrir. Bahí ha explicat que Santa Llogaia és "un poble dormitori" i que molta gent opta que portar els nens a escoles de Figueres per "comoditat", el que havia deixat amb molts pocs alumnes l'escola del poble.

Bahí ha apuntat que una escola amb vuit alumnes tenia aspectes positius i negatius. D'una banda, oferia una educació "personalitzada als alumnes" que gairebé "feien classes particulars", però de l'altre, obligava els nens de diferents edats a compartir una mateixa aula. És en aquest sentit que ha assegurat que la "mesura serà bona per a la mainada" perquè aniran a una escola més gran on compartiran classe amb més nens de la seva edat.

Els pares, de la seva banda, han rebut la mesura amb divisió d'opinions. Com explica la Lluïsa, el canvi d'escola ha estat positiu per als pares que treballen perquè l'antic centre no tenia servei de menjador, el que feia molt complicat compaginar la feina amb la recollida del nens. Amb tot, la Lluïsa reconeix que la seva filla li havia demanat en més d'una ocasió canviar d'escola perquè volia anar a classe amb nens i nenes de la seva edat.

La Núria, mare de tres fills, assegura que el tancament de l'escola no és una bona notícia, però que a la llarga serà un canvi positiu per els nens. "Les meves filles grans van estudiar a l'escola del poble, però el petit volia un vanvi perquè no tenia amb qui jugar", explica. També destaca el fet que tant el servei de menjador com el transport siguin gratuïts, el que no suposarà una despesa addicional per a les famílies afectades.