Aquest dilluns ha arrencat a les comarques gironines un curs que tindrà 119.729 estudiants. Aquesta xifra suposa un increment de 735 estudiants respecte el curs passat. Trencant la inèrcia dels darrers anys, Ensenyament ha augmentat la plantilla de professorat i ha fet 130 noves contractacions. El curs arrenca però sense cap nou edifici, tot i que amb nova oferta a Sant Gregori i Girona on es posen en marxa dos nous instituts. En el cas de Girona, se situa a l'edifici Cartanyà, que és propietat del bisbat, i és l'ajuntament qui en paga el lloguer. A Sant Gregori s'han adequat unes naus propietat del consistori. A Santa Llogaia d'Alguema no tenen escola perquè només hi havia quatre alumnes inscrits.

El curs escolar ha arrencat aquest matí i ja s'han incorporat a les aules la majoria d'estudiants, a falta que ho facin fins al 22 de setembre els alumnes d'alguns graus superior de formació professional i de l'escola d'adults. En total, el curs comptarà amb 119. 729 alumnes a les aules d'escoles i instituts gironins, 735 alumnes més que el curs passat. En concret, augmenta el nombre d'alumnes a primària i a l'ESO però baixa a infantil i batxillerat. Pel que fa a les ràtios, al 92% de les aules de P3 hi haurà 25 o menys alumnes i, pel que fa a primer d'ESO, la ràtio se situa en els 30 o menys alumnes (en el 90% dels centres).

El Departament d'Ensenyament ha reforçat aquest any les plantilles i ha incorporat 130 dotacions més (alguna plaça ocupada per dos professionals, perquè també poden ser de mitja jornada). En total, hi haurà 8.158 docents a la demarcació, una xifra que els sindicats consideren insuficient. El departament, en canvi, ha destacat l'esforç que s'ha fet per reforçar les plantilles després d'anys de mantenir-les congelades o, fins i tot, reduir-les.

Dos instituts nous i una escola que tanca

Aquest curs s'han posat en marxa dos instituts a Girona i Sant Gregori (Gironès) -amb dues línies de primer d'ESO-, tots dos gràcies a la col·laboració dels ajuntaments. En el cas de Girona, el nou institut se situa a l'edifici Cartanyà, propietat del Bisbat, a qui l'ajuntament pagarà un lloguer durant deu anys (en total, fins a 740.000 euros). Ensenyament ha arranjat l'espai i ha pagat les obres. L'institut arrenca amb dos cursos de primer d'ESO. Aquesta és una situació transitòria que s'ha impulsat conjuntament perquè hi havia una reserva de terrenys al sud de la ciutat per fer un nou institut però no hi ha pressupost per construir-lo.

A Sant Gregori també estan d'estrena. L'Ajuntament ha cedit al departament uns espais situats a dalt de la biblioteca -que està a tocar de l'escola- on havia projectat fer un centre cultural que, per manca de recursos, ha quedat aturat. El departament ha arranjat l'espai i enguany començaran dos cursos de primer d'ESO. Aquest és el primer institut que acull la població, que fins ara havia d'enviar els alumnes a la capital gironina.

El dia 22 de setembre també començaran les classes a la nova seu de l'Escola d'Adults de Girona, situada en unes dependències municipals del Servei Municipal d'Ocupació a Sant Narcís. Aquest espai se suma a l'escola situada a la travessia de la Creu i permetrà augmentar més l'oferta per a la formació d'adults.

En obres es troben les escoles Sa Forcanera de Blanes (Selva) i Benaula de Caldes de Malavella (Selva) i a l'octubre també s'estrenarà el gimnàs de la nova escola de Pericot de Girona -que va inaugurar-se l'any passat- que també serà obert al barri fora d'hores lectives.

Girona continua essent la demarcació de Catalunya amb més mòduls prefabricats. Aquest curs ha calgut instal·lar-ne 25 més.

A l'altra cara de la moneda hi trobem el cas de l'escola de Santa Llogaia d'Alguema (Alt Empordà) que després de 30 anys tanca per manca d'alumnes. Enguany només s'havien preinscrit quatre dels vuit alumnes que el centre tenia el curs passat. Ensenyament ha ofert transport i menjador gratuït als quatre alumnes que aquest dilluns comencen les classes al poble veí de Vilafant.