Com donar continuïtat a la solidaritat que els focs de l'Empordà de l'any 2012 van generar. Aquesta ha estat una de les qüestions abordades en la segona de les jornades organitzades pel Consell Comarcal de l'Alt Empordà per commemorar el segon aniversari de l'incendi. Una de les apostes per assolir aquest objectiu serà promocionar el consum de productes Km 0 a través d'un web gestionat pel Consell Comarcal que, de retruc, vol incentivar la recuperació de conreus i d'usos tradicionals. "Els focs de l'Empordà han servit perquè la gent entengui que una bona gestió del territori és cosa de tots i que un petit gest com és comprar productes de proximitat hi ajuda", apunta la seva impulsora, Helena Valent.

La segona de les jornades organitzades pel Consell Comarcal per commemorar el segon aniversari dels focs de l'Empordà del 2012, s'ha centrat d'una banda en fer una valoració de les campanyes que es van impulsar per canalitzar el voluntariat i les aportacions econòmiques de la ciutadania, i de l'altre, per estudiar fórmules per donar continuïtat a aquesta solidaritat com ara la promoció dels productes de proximitat.

Valoració positiva de les campanyes

Pel que fa a les campanyes, s'ha fet balanç de les dues més importants de les moltes que es van crear: la que va impulsar el Consell Comarcal, #FocEmpordà, i la de l'entitat ecologista IAEDEN-Salvem l'Empordà, Foc al Cor.

Helena Valent, cap tècnic de l'àrea de medi ambient del Consell Comarcal, ha fet una valoració molt positiva de #FocEmpordà malgrat "la improvisació" amb què es va crear i que "fent la vista enrere algunes coses les faríem diferent". Amb tot, ha destacat que amb el compromís de molta gent es va aconseguir canalitzar tota l'ajuda rebuda després d'un incendi "que va tenir molta resposta social".

Valent ha recordat que gràcies a la creació de diferents taules participatives, va ser "el propi teixit social de la comarca qui va decidir com distribuir els diners rebuts" amb l'objectiu de recuperar el territori. En total es van rebre 81.946 euros que es van destinar, bàsicament, a subvencionar 17 projectes modèlics de prevenció d'incendis en finques forestals afectades per l'incendi. Així, entre aquestes projectes hi ha la recuperació d'oliveres i conreus, la construcció de franges de protecció, i iniciatives per aconseguir una millor gestió dels boscos.

Pel que fa a la campanya de l'entitat ecologista, Foc al Cor, va recollir 13.769 euros que es van destinar a 9 projectes seleccions d'entre la vintena que es van presentar per rebre ajuts. Anna Albó, una de les responsables de la campanya, ha explicat que les ajudes volien potenciar "una economia local sostenible" i que es van destinar a impulsar projectes "amb continuïtat".

Nous projectes

Durant la jornada també s'ha tractat com donar continuïtat a tots aquests projectes i evitar, com ha passat en altres grans incendis, reproduir els mateixos errors en el futur. En aquest sentit, Xavier Laporta, tècnic forestal, ha destacat que l'objectiu passa inevitablement per recuperar "els usos tradicionals abandonats", és a dir, fer el mateix que es feia 50 anys enrere "quan l'autoprotecció era una cosa sagrada". "Més que diners, cal un canvi social per evitar grans incendis com el de fa dos anys", ha assegurat Laporta per afegir que la forma "més viable" de fer-ho "és recuperant els usos començant amb persones que viuen al territori i que tenen ganes de fer-ho".

És aquí on la promoció dels productes de proximitat ha de jugar un paper important en el futur. Helena Valent ha recordat que l'"economia i el medi ambient van de la mà" i que per recuperar conreus i usos tradicionals "cal incentivar" a la gent que ho vol fer perquè s'hi puguin guanyar la vida.

El web que el Consell Comarcal va posar en marxa el passat mes de maig, el que pretén és informar el consumidor per tal que entengui els beneficis que comporta apostar pels productes locals. Valent ha assenyalat que els focs de l'Empordà d'ara fa dos anys "han servit perquè la gent entengui que una bona gestió del territori és cosa de tots i que un petit gest com és comprar productes de proximitat hi ajuda".

El web, que s'emmarca en el pla estratègic de foment del producte ecològic i de proximitat que va sorgir d'una de les taules participatives de la campanya #FocEmpordà, vol aglutinar totes les iniciatives tant de consumidors, com d'elaboradors i productors per impulsar aquest consum. "Hem de menjar productes de casa per ajudar al territori i a la gent que hi viu", ha afirmat Valent que espera poder "consolidar i fer seguiment del web" per tal que sigui una eïna útil i viva.