Amb l'arribada del bon temps són molts el que planifiquen alguna escapada. Conèixer la qualitat de les zones de bany és un factor a tenir en compte si es tria un lloc costaner com a destí de vacances. Per facilitar l'elecció, l'Agència Europea de Medi Ambient (AEMA) publica cada any un informe on puntua la qualitat de les zones de bany de diferents països europeus. La província de Girona passa l'examen amb bona nota. Segons els últims resultats publicats per AEMA que reflecteixen l'estat de les aigües en diferents països europeus durant l'estiu de 2013, el 96,6 per cent de les zones de bany controlades per la Unió Europea a la província de Girona tenen una qualitat "excel·lent". Només en tres de les 89 àrees analitzades a la demarcació no s'aconsegueix la màxima puntuació. Es tracta d'una de les zones de bany de Banyoles -que aconsegueix la qualificació de "bona", segona màxima puntuació-, la platja del Rec -que també es valora amb la qualitat de "bona", segona nota més alta- i la Platja -amb la mateixa puntuació. Girona ha aconseguit uns resultats quasi idèntics als registrats en l'últim treball quan Europa va puntuar amb la màxima nota el 97,7 dels espais.

L'informe de l'AEMA evidencia que cap de les zones de bany analitzades a la província de Girona durant l'estiu del 2013 registrava uns paràmetres amb una qualitat "pobre" o deficient. Només dos països europeus obtenen millors resultats que la província de Girona. Es tracta de Xipre, on totes les zones de bany analitzades obtenen la qualificació d'excel·lent, i de Luxemburg, que també obté un deu en tots els punts valorats per l'AEMA. A l'altre extrem de l'escala, els Estats membres de la Unió amb la proporció més gran de llocs amb un estat "pobre" de les aigües van ser Estònia (amb un 6% del total d'espais analitzats), els Països Baixos (5%), Bèlgica (4%), França (3%), Espanya (3%) i Irlanda (3%).

Segons l'informe de l'AEMA, la majoria de països analitzats han millorat els resultats registrats en l'informe anterior mantenint-se així la tendència positiva des que es van començar a analitzar les aigües de bany seguint la Directiva relativa a les aigües l'any 1990. D'aquesta manera, la proporció de zones que aconsegueixen una nota d'excel·lent s'ha incrementat del 79% al 83% en només dotze mesos. La directora executiva de l'AEMA, Hans Bruyninckx, assegura que "les aigües de bany a Europa han millorat en les últimes dècades". Això no obstant, explica que el gran repte passa "per les càrregues de contaminació de curta durada que es produeixen durant les fortes pluges i les inundacions que poden desbordar els sistemes de clavegueram".

Els controls

A principis de la dècada dels noranta, només el 60 per cent de les zones de bany a Europa obtenien un nivell de qualitat excel·lent mentre que tan sols el 70 per cent complia els requisits mínims de qualitat exigits per la directiva europea. Per comprovar l'estat de les zones de bany, es fan controls de qualitat periòdics on s'analitzen els nivells d'alguns bacteris, com ara els enterococs intestinals i elbacteri Escheríchia coli, que podrien indicar contaminació.