El TSJC ha reclamat dos jutjats nous a Figueres perquè els problemes que arrosseguen des de fa temps s'agreujaran aquest estiu amb l'obertura de la presó unificada del Puig de les Basses. A la sobrecàrrega de feina que té el partit (entre d'altres, per la proximitat amb la frontera), aquí també s'hi suma l'elevada mobilitat dels jutges, que retarda encara més la resolució dels casos. Tant el president del TSJC com el de l'Audiència de Girona, però, són conscients que la situació es convertirà en endèmica mentre la manca de pressupost no permeti crear nous jutjats penals. Només s'hi podran posar pegats enviant-hi jutges en pràctiques. "No tenim cap vareta màgica", ha dit Miguel Ángel Gimeno.

El col·lapse que arrossega el partit judicial de Figueres s'ha tornat a posar damunt la taula a la reunió de la Sala de Govern del TSJC que s'ha fet avui a Girona. La problemàtica que viuen els jutjats de l'Alt Empordà no és nova i es deu sobretot a dos factors.

Per una banda, l'extensió i la realitat del territori que han de cobrir. La proximitat amb França fa que el degoteig de casos de tràfic de drogues sigui constant i, a més, aquí també s'hi sumen determinades problemàtiques en alguns municipis (com ara la prostitució o la venda d'articles falsificats). A més, durant l'estiu, l'arribada de turistes incrementa la població flotant de la comarca. De retruc, això es tradueix en més feina als jutjats (per delictes com ara robatoris o estrebades).

Però deixant de banda els delictes, els jutjats de Figueres també tenen un altre problema afegit: l'elevada mobilitat dels jutges. Això fa, segons explica el president del TSJC, que la resolució dels casos encara s'allargui més, perquè la marxa dels jutges cap a un altre destí deixa els afers penjats, i els qui vénen al darrere els han de reprendre.

Ara, segons ha alertat el president de l'Audiència de Girona, a partir de l'estiu a tot aquest col·lapse s'hi sumarà més càrrega de feina. "L'obertura de la nova presó del Puig de les Basses comportarà un augment de notificacions i de trasllats de presos a aquests jutjats", ha concretat Fernando Lacaba.

No hi ha vareta màgica

Tant el president de l'Audiència com el del TSJC creuen que la solució a Figueres passa per obrir dos nous jutjats. Això, indica Lacaba, permetria repartir la càrrega d'afers i especialitzar alguns jutjats perquè es dediquin només a causes penals. Actualment, a la ciutat hi ha vuit jutjats mixtes, dos de penals i un de social.

Tot i això, tant Lacaba com Gimeno són conscients que, de moment, la situació que viu el partit judicial de l'Alt Empordà es convertirà en endèmica, perquè l'Estat ja ha deixat clar que no hi ha pressupost per crear nous jutjats. "No tenim cap vareta màgica ni recepta miraculosa per solucionar-ho, i hem de fer el que podem amb allò que tenim", ha concretat el president del TSJC.

De moment, l'única cosa que es pot fer és posar pegats amb jutges en pràctiques. De la nova fornada que surtin de l'escola judicial, sis es destinaran a reforçar els diferents partits que hi ha a la demarcació de Girona.

A més de la situació que arrossega Figueres, durant la Sala de Govern del TSJC també s'han tractat altres problemàtiques que es viuen en diferents llocs de la demarcació. Entre aquestes, Gimeno ha esmentat les del partit judicial de Blanes (que també cobreix Lloret de Mar, i que també viu sobrecàrrega d'afers) o la de Puigcerdà (on també hi ha molta mobilitat de jutges).

Per últim, el president del TSJC també ha dit que la crisi econòmica ha comportat que els casos socials i laborals s'amunteguin als jutjats de Girona, i es trigui a donar-los sortida. "Concretament, ens trobem amb judicis per acomiadament que es resolen amb un termini més llarg del què seria desitjable, i reclamacions de quantitat que se'ns en van a més d'un any", ha conclòs Miguel Ángel Gimeno.