Va ser utilitzada per a films tan coneguts com "Doctor Zhivago", El bueno, el feo y el maloIndiana Jones y la última cruzada" però quan va arribar a Portbou l'any 2011 i també aquest estiu per encapçalar l'anomenat "Tren Turístic" pocs sabien que aquesta locomotora coneguda com a "Balwin" havia trepitjat la gran pantalla ni tampoc que generaria polèmica al seu lloc d'origen, Guadix (Andalusia).

La Companyia General de Ferrocarrils Turístics gestionava fins ara aquest prestigiós aparell en virtut d'un conveni amb l'Ajuntament d'aquesta localitat, a qui Renfe li va cedir l'any 1995. Des d'aleshores, s'ha utilitzat en diferents recorreguts turístics entre els quals hi ha el "Tren de la Fresa" (entre Madrid i Aranjuez) o el "Tren Turístic Costa Brava" (Figueres-Portbou). L'objectiu final de l'acord, però, era impulsar un projecte d'aquestes característiques a Guadix i davant de la paralització, el consistori ha reclamat que tornés. A principis de mes va iniciar el viatge des de Portbou, ara és a Madrid i s'espera que a final de mes arribi a la localitat andalusa.

La locomotora és l'única de l'Estat que funciona alimentada amb carbó i que pot circular per ample ibèric. D'aquí la seva importància i cotització. Segons relata la premsa de la zona, la polèmica es va iniciar l'any 2011 quan es va saber que un temps abans s'havia utilitzat pel trajecte entre Aranjuez i Madrid però, sobretot, per les proves pilot del tren turístic entre Portbou i Figueres. L'oposició del PSOE a l'equip de Govern del PP va recriminar-li aleshores perquè s'havia estat utilitzant aquesta màquina única que l'Ajuntament havia restaurat uns anys abans pel mòdic preu de 360.000 euros.

De fet, la locomotora no estava destinada a ser el vagó "titular" que encapçalés aquest projecte turístic gironí, en el que es treballa des del 2006. Des del Centre d'Estudis Històrics del Ferrocarril -entitat que col·labora amb la Companyia i promou el Tren Turístic- diuen que "es va utilitzar perquè estava activa però des de fa temps s'està treballant en d'altres restauracions que serviran per la iniciativa". La "Baldwin" es va fer servir llavors per les proves pilot en previsió de posar-la en funcionament l'estiu del 2012 però no va ser fins la temporada passada que es va tornar a desplaçar fins a la frontera per fer-ho realitat.

Malgrat tots els preparatius, però, la locomotora no es va acabar posant en marxa i se la va substituir per una de dièsel, tot i que la "Baldwin" es va quedar a Portbou fins a finals d'any. El motiu: el risc d'incendi que hi havia a la zona. "La intenció és que el tren circulés de juliol a octubre però al final només es va utilitzar a l'estiu", expliquen des de l'entitat. Aquesta situació, de fet, va provocar certa decepció entre els amants dels trens històrics que el dia del viatge inaugural esperaven trobar-se amb aquesta peça única al capdavant dels cotxes de fusta que havien estat en actiu fins als anys 60. Des de l'entitat, però, insisteixen que de cares a l'any vinent es comptarà amb altres locomotores per a seguir-ho impulsant.

Tot i això, Guadix va reclamar de nou la seva locomotora. Segons han explicat des de l'Ajuntament, el mes de novembre passat van decidir rescindir el conveni amb la Companyia de Ferrocarrils al·legant que no s'havia complert el compromís d'aconseguir tirar endavant el "seu" projecte de tren turístic. La voluntat, diuen, es buscar pel seu compte algun tipus d'iniciativa público-privada que els ajudi a tirar-ho endavant i acabar així amb les crítiques que els ha comportat el fet que el tren del "western" hagi estat voltant pel país sense que Guadix en pogués treure rendiment. Així, a principis d'aquest més i després d'haver passat una escrupulosa inspecció tècnica que acredités el seu correcte funcionament, la màquina va empredre el camí de tornada.En aquests moments, la locomotora es troba a Madrid, on l'alcalde de Guadix, José Antonio González Alcalá (PP), i altres regidors, es van desplaçar per comprovar-ne l'estat. Està previst que en els propers dies l'aparell reprengui el trajecte per arribar a Guadix a finals d'aquest mateix mes. En aquest sentit, estan estudiant la possibilitat que realitzi un recorregut autònom o bé encendre-la a Guadix per després desplaçar-la fins a l'hangar on es permeti als habitants veure-la i fer-hi visites de nou.

Unes restauracions costoses

La preuada locomotora, coneguda també amb els codis amb els que circulava amb Renfe 140-2054, va ser construida l'any 1926 per Babcock & Wilcox. Va ser restaurada fa més de deu anys per l'Associació per la Recuperació de Material Ferroviari juntament amb quatre vagons de càrrega. Des d'aleshores, s'hi han hagut de fer noves reparacions. La darrera, segons els diaris de la zona, al 2009 amb una xifra que superava els 300.000 euros. La Companyia de Ferrocarrils que l'ha gestionat fins ara, però, recorda que durant el temps que se n'ha fet càrrec ha hagut d'assumir en solitari la seva conservació i manteniment.