La Unió d´Empresaris de la Construcció i el Grup de Recuperació i Estudi de la Tradició Arquitectònica a les comarques gironines (GRETA), entitat en la qual forma part la Demarcació de Girona del Col·legi d´Arquitectes de Catalunya, s´uneixen en un projecte per la creació d´una titulació de Mestre en Construcció Tradicional.

L´objectiu és preservar els oficis relacionats amb l´art de rehabilitar edificis, cases i qualsevol altre immoble de valor arquitectònic. La titulació acreditarà quines empreses tenen la capacitat d´executar aquestes obres de restauració i rehabilitació utilitzant mètodes, tècniques i materials tradicionals. Es vol doncs aprofundir en els coneixements que al llarg del temps s´han anat transmetent de generació en generació entre els professionals del món de la construcció, però que en els últims cinquanta anys s´han perdut per raons diverses, entre les quals un afany excessiu per la construcció ràpida i econòmica, l´arribada de noves empreses amb escàs coneixement del vessant artesanal dels oficis de la construcció.

Durant la presentació, Joan Casadevall, portaveu de la Unió d´Empresaris de la Construcció ha destacat que "aquest projecte dota de valor la recuperació i la rehabilitació arquitectònica del patrimoni català", "cal recuperar les tradicions arquitectòniques dels grans artesans d´abans" ha afegit. Per la seva part Federic Cabré, president de la Demarcació de Girona del Col·legi d´Arquitectes de Catalunya ha afirmat que "el proper creixement estarà basat en omplir les nostres poblacions, no serà un creixement d´expansió sinó de recuperació i rehabilitació", "cal potenciar aquest tipus de cursos per protegir i preservar el patrimoni feble del país" ha conclòs.

Pep Fortià, responsable del Projecte Greta ha explicat la importància de la vinculació entre els arquitectes i la UEC perquè "per més que fem un bon projecte i vulguem recuperar les tècniques tradicionals, si no temin constructors que ho sàpiguen fer, no anem enlloc." Per altra banda Olga Muñoz ha remarcat la importància d´utilitzar maneres sostenibles, econòmiques i de gran qualitat per aprofitar el que tenim i així no esborrar el patrimoni arquitectònic.

Què és GRETA?

El Col·lectiu Patrimoni i l´Agrupació d´Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA) del Col·legi d´Arquitectes de Catalunya, van signar un conveni de col·laboració pel qual s´estableix el Grup Recuperació i Estudi de la Tradició Arquitectònica (GRETA) a les comarques gironines, amb voluntat d´ampliar la seva actuació a tot l´àmbit català. Aquest grup vetlla per la protecció i preservació del patrimoni arquitectònic, que són immobles privats o públics, no necessariament monumentals, que formen part del patrimoni arquitectònic col·lectiu, per la seva configuració o per les tècniques constructives utilitzades, tals com cases entre mitgeres de nuclis antics de pobles, masies, convents, cases senyorials, elements puntuals d´us agrícola, etc...