Els convergents, en minoria a la Jonquera, han pactat les inversions fins el 2017 amb ERC i el PP en les quals s'espera invertir en els propers anys un mínim d'1,2 milions, gran part per rehabilitar el centre històric. L'acord ha permès als convergents el vot positiu del PP i l'abstenció de CiU necessaris per aprovar el pressupost.

Al darrer ple no es va poder aprovar el pressupost en adonar-se que no complien la normativa estatal que impedeix un increment d'inversions respecte el 2013, un 1,5% superiors. A més, ERC va dir que no donaria el vistiplau si no es garantien certes inversions. El primer punt s'ha resolt perquè poden utilitzar el superàvit, una vegada tancat el pressupost del 2013. El suport de la resta dels grups s'ha salvat acordant les inversions, un document que s'ha inclòs al pressupost.

L'alcaldessa, Sònia Martínez (CiU), ha explicat que "es tracta d'un compromís que hem adoptat els tres grups polítics, on s'ha consensuat les necessitats de la Jonquera". El document detalla les inversions per anualitats. Tot i això, marca que "la possibilitat de portar a terme aquestes actuacions vindrà supeditada al finançament que en cada moment pugui obtenir l'ajuntament per a fer front a la despesa, així com al compliment de la normativa econòmica i de gestió pressupostària vigent en el moment d'emprendre l'actuació".

Per aquest any s'invertirà en la prolongació del carrer Albera; la rehabilitació del cementiri i la urbanització del carrer Albera. També s'espera començar a engegar el projecte de col.locar càmeres a la NII, un projecte del que encara no es disposa el pressupost.

Malgrat tenir clares les inversions, de moment no figuren al pressupost perquè s'està a l'espera de tancar el 2013 i poder utilitzar el superàvit de l'any anterior per finançar-les. El pressupost que ahir es va aprovar inicialmentés de 6.023.043 euros en els ingressos i 5.467.500 en el de despeses.

El document es va aprovar amb els cinc vots de CiU, el vot favorable del regidor del PP, Ángel Botana, i l'abstenció dels cinc regidors d'ERC. El grup ha preferit aquesta opció perquè malgrat el document aprovat no s'han pogut incorporar encara les inversions i serà CiU qui ho desenvoluparà. L'acord, previ, però, ha permès tirar endavant el pressupost.

Els convergents governen amb els mateixos nombre de regidors que ERC. Això els ha dificultat en els darrers anys l'aprovació de temes importants com les ordenances o els pressupostos.