L'Ajuntament de Vilafant ha rebaixat un 38% les inversions respecte a l'any passat en el pressupost de 2014, que se situa en 4,4 milions d'euros, 537.210 euros dels quals per a inversions. L'alcaldessa, Consol Cantenys, remarca que es "disminueix molt" en un exercici de "contenció". És un 5% inferior a l'any passat.

Cantenys ha remarcat que en inversions "farem les justes i necessàries, obres de millora bàsicament a la via pública i les que més falta ens fan". La inversió que s'emporta la quantitat més important, 160.000 euros, és la millora de la xarxa d'aigua en una segona i tercera fase per complir amb el conveni establert amb Figueres que s'ha fet càrrec del servei a través de l'empresa de serveis municipals Fisersa. Un segon projecte important és la creació d'un itinerari des del nucli antic fins al camp dels Enginyers en paral·lel a la carretera per millorar la vialitat dels vianants. D'altra banda, s'invertirà al conjunt de Palol Sabaldòria en la consolidació de l'ermita i en alguna petita intervenció arqueològica. L'alcaldessa ha remarcat que es tracta només de garantir "el manteniment i consolidació del que s'ha fet fins ara".

Vilafant ha volgut amb aquest pressupost continuar amb una polítoca d'estalvi, tot i que l'alcaldessa admet que ja no hi ha més marge i per això les inversions són les que més baixen.

La resta del pressupost ascendeix a 3,8 milions, dels quals el 41% són del capítol de personal; el 37% per béns i serveis; el 4% despeses financeres; el 12% per transferències i el 7% per passius financers. El presupost global respecte a l'any passat ha passat de 4,6 a 4,4 milions, però amb relació a fa dos anys la xifra és gairebé un milió d'euros inferior.

Un fons de contingència

El govern destaca un increment del 5,15% de la partida de Benestar Social "per atendre l'atenció social, gent gran i salut". També s'ha dotat el Fons de Contingència per aquest any en 29.200 euros per poder atendre les necessitats de caràcter excepcional.

En el capítol d'ingressos s'ha congelat els dos principals, els impostos directes (impost sobre béns immobles i impost sobre vehicles), i els indirectes es reajusten "a criteris de prudència, en espera de la reactivació de les obres i construccions".

El pressupost de Vilafant estava previst que s'aprovés ahir al ple municipal.