L'Ajuntament de la Jonquera va decidir suspendre ahir el ple previst d'aprovació del pressupost d'aquest any després de detectar "problemes de compliment" de la normativa d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera. L'equip de Govern de CiU va optar per ajornar-ho per introduir les modificacions necessàries i, alhora, acordar els comptes amb l'oposició, ERC i PP, sense els quals no podria aprovar-los. La data que s'ha pactat és el proper 20 de gener i durant aquests dies es negociarà per intentar arribar a una entesa. El principal escull serien les inversions, que ja s'havien pactat, i que es podrien veure afectades per aquesta llei de 2012, de la que haurien alertat des del departament tècnic un dia abans de la sessió prevista. L'objectiu amb el que estan treballant ara passaria per solucionar-ho destinant superàvit del 2013 a aquesta finalitat.

Els pressupostos de la Jonquera són tota una quimera pel Govern municipal, que l'any passat ja va haver d'abordar-los en diverses ocasions per a poder-los aprovar. I és que CiU té exactament els mateixos regidors que ERC -cinc- tot i que compta amb més vots i el PP, que només en té un.

L'alcaldessa, Sònia Martínez, va explicar dimecres que el document que ahir s'havia de sotmetre a votació s'havia consensuat amb els grups, especialment en l'apartat d'inversions que preveien 100.000 euros per a les càmeres de videovigilància a la N-II i uns 300.000 més per a rehabilitar el casc antic del municipi. Amb aquestes propostes hauria comptat amb el vot favorable, almenys, d'ERC, segons va explicar ahir el regidor Jaume Ricard. Però l'acord es va truncar just un dia abans de la cita quan des d'intervenció van alertar que la normativa no permet un increment de les inversions superior a l'1,5% respecte de l'any anterior. Una situació, segons Ricard, que només permetria que s'invertissin uns 100.000 euros i "a això no hi hauriem donat suport".

Després de desconvocar el plenari, l'equip de Govern va reunir a l'oposició a una trobada al migdia per abordar la problemàtica però ahir tampoc es va tancar cap acord i s'han emplaçat a una nova trobada dilluns vinent. El que sí que han pactat és que el ple ajornat se celebri el dia 20 i que durant aquests dies s'aconsegueixi tancar algun tipus d'acord. La idea és, segons Martínez, destinar tot el superàvit possible que tenen previst de la liquidació de 2013 a aquestes inversions que ara, amb aquesta normativa, no es podrien fer.

Buscant un acord

Des del PP, el regidor Miguel Àngel Botana, diu que es reuniran per tractar la seva posició però que la voluntat passaria per no "posar pals a les rodes, tenint en compte la situació en la qual es troba l'Ajuntament". Però la decisió, de moment, no estaria tancada. Caldrà veure, diu, quins acords en matèria d'inversions es prenen a la propera reunió. ERC, en canvi, diu que esperen que a la trobada de dilluns s'acordi algun tipus de full de ruta o compromís per tirar endavant les inversions acordades, especialment la del nucli antic. "Només amb els 100.000 euros nosaltres no hi donarem suport per això esperem que durant aquests dies aconseguim trobar la fórmula, que podria passar perquè un cop estigui liquidat el pressupost de 2013 es pogui destinar a aquesta finalitat el superàvit que hi haurà", diu.